Városlista
2022. január 27, csütörtök - Angelika

Képek | Közélet

A berlini fal építése és lebontása képekben

2014-11-10 11:51:44

1962. augusztus 12-éről 13-ára virradó éjjel az NDK 15 ezer katonája lezárta a II. világháború után kialakult, szektorokra felosztott Berlinnek a szovjet zónával érintkező határait. A várost először drótakadályokkal, árkokkal, majd az évek során hatalmas betonfallal választották ketté. A berlini fal fennállásának 28 éve során a szökési kísérletek 125 halálos áldozatot követeltek. 1989-ben a keletnémet tüntetések egyik legfontosabb célja a fal lebontása lett. November 9-én végül az NSZEP vezetése engedett a nyomásnak. Pár nap múlva az emberek a fal mindkét oldalán hozzákezdtek a fal lerombolásához.

Az eddigi ismeretekkel ellentétben a bonni hírszerzés állítólag már korábban figyelmeztette az akkori nyugatnémet kormányt, hogy a keletnémet kommunista vezetés egy Berlint kettéválasztó létesítmény építésére készül.

Minderről azok a mostanáig szigorúan titkos dokumentumok tanúskodnak, amelyeket a szövetségi hírszerzés hozott nyilvánosságra.
Amennyiben a szóban forgó dokumentumokban foglaltak megfelelnek a valóságnak, az merőben új fényben világítja meg az öt évtizeddel ezelőtt történteket. Az akkori nyugatnémet kancellár, Konrad Adenauer, valamint Willy Brandt - aki abban az időben Nyugat-Berlin kormányzó polgármestere volt - egyaránt azt állította, hogy a fal építéséről előzetesen semmifajta információja nem volt.

A berlini fal (németül die Berliner Mauer vagy Die Mauer, azaz a Fal) legnagyobb részét a két német állam egyesülése után lebontották, napjainkban már csak egyes szakaszai láthatóak.

25 éve kezdték meg a várost kettéválasztó határépítmény felszámolását. Az 1961 és 1989 között létezett fal a hidegháború alatt a kettéosztott Berlin Európa megosztottságának és az elnyomásnak egyik fő szimbólumává vált, leomlása pedig a háború befejezésének emblematikus dátuma maradt. Történelmi tények helyett azonban beszéljenek a képek:

A berlini fal építése és lebontása képekben
A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben A berlini fal építése és lebontása képekben