Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 24. 14:44, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Zsugorodik a magyar gazdaság - beköszönt a recesszió?

Zsugorodik a magyar gazdaság - beköszönt a recesszió?

Enyhe romlást mutat novemberre a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó. A reálgazdaság teljesítményét mérő, tíz összetevőből álló index 0,13 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest novemberre.

A friss GDP-adatok nyomán felülvizsgált szám már nem mutat ugyan recessziót a harmadik negyedévre, mint a korábbi számok alapján, de szeptember–november időszakra már igen. A GYIA revíziója azért eredményezett jelentős változást a korábban becsült értékekhez képest, mert a tényadatok jelentősen átalakultak a mezőgazdaság korábban vártnál is kiemelkedőbb teljesítménye miatt - írja a Világgazdaság. A GYIA összetevőinek fele a növekedés irányába hatott, négy viszont zsugorodott, és ezeknek a súlya összességében nagyobb volt. A javulás felé hatott a csökkenő reálkamat, a növekvő pénzkínálat, illetve a hosszú és a rövid állampapírhozamok különbségének szűkülése. Ezúttal még a tőzsdeindex is segítette a bővülést, és jelentősen csökkent a munkakeresés átlagos időtartama is.

Rontott viszont az összképen a német üzleti hangulat negatív változása, és a legfontosabb összetevő, az ipari termelés és az ágazat belföldi értékesítésének alakulása is. Ezúttal a fogyasztási hitelek inflációval korrigált állománya is szűkült, a reálkeresetek pedig változatlan szinten stagnáltak.

Hiába lett a harmadik negyedéves magyar növekedési adat kedvezőbb az előzetes várakozásoknál, megmaradt a konjunktúraindexek és a tényszámok közötti ellentmondás. Míg ugyanis a statisztikák alapján bővülés mutatható ki, addig a gazdasági szereplők már majdnem olyan pesszimisták, mint a 2008–2009-es recesszió idején. Ugyanez megfigyelhető európai szinten is. A tegnap megjelent európai ipari beszerzésimenedzser-index például két és fél éves mélypontra jutott, 46,4 ponttal. Ugyanakkor a szolgáltató szektor hasonló indexe valamelyest javult, bár ugyancsak a csökkenést jelentő, 50 pont alatti tartományban található.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gazdaság, gdp, recesszió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni