Városlista
2021. december 1, szerda - Elza

Hírek

2017. December 03. 17:13, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Zsarolás állhat a Potsdamban talált gyanús csomag ügye mögött

Zsarolás állhat a Potsdamban talált gyanús csomag ügye mögött

Nem terrortámadás, hanem egy nagyszabású zsarolás része lehet a németországi Potsdamban pénteken talált gyanús, robbanószerkezetnek gondolt csomag ügye a nyomozás első megállapításai szerint

- jelentették be vasárnap a helyi hatóságok. A potsdami ügyészség, a Brandenburg tartományi rendőr-főkapitányság és a tartományi belügyminisztérium közös tájékoztatóján a tárca vezetője, Karl-Heinz-Schröter elmondta, hogy a helyszínen találtak egy papírt, rajta egy úgynevezett QR-kóddal - mobiltelefon kamerájával leolvasható különleges vonalkóddal -, amely egy zsaroló levélhez vezet.

A dokumentum ismeretlen szerzői több millió eurót követelnek a német posta (Deutsche Post) DHL nevű csomagküldő vállalkozásától.

Hans-Jürgen Mörke rendőrfőkapitány hozzátette: a zsarolók további veszélyes csomagokat indíthatnak útnak. A címzettek kisvállalkozások vagy akár magánszemélyek is lehetnek.

A hatóságok a lakosság segítségét kérik az ügy feltárásához. Arra kértek mindenkit, hogy értesítse a rendőrséget, ha gyanús - például feladó nélküli - küldeményt kap, és ne nyissa fel.

A tájékoztatón elmondták, hogy a pénteken egy potsdami belvárosi gyógyszertárba kiszállított csomag az előzetes megállapításokkal szemben valószínűleg veszélyes volt, akár fel is robbanhatott volna. A közelmúltban hasonló küldeményt kapott egy közelebbről meg nem nevezett címzett a Potsdamtól nagyjából 100 kilométerre fekvő Odera menti Frankfurtban. A zsaroló levelet akkor azért nem találták meg, mert a csomag felnyitáskor kigyulladt, és így elégett a QR-kódot tartalmazó papírlap.

Azzal kapcsolatban, hogy a gyógyszertár olyan környéken fekszik, ahol szabadtéri adventi vásárt tartanak, Karl-Heinz Schröter kiemelte: minden jel arra utal, hogy a zsarolók célpontja nem a rendezvény volt, és meglehet, nem is tudták, hogy éppen karácsonyi vásárt rendeznek az üzlet környezetében.

A robbanóanyagot, szögeket és - a nyomozás új megállapításai szerint - gyújtószerkezetet is tartalmazó csomag miatt péntek délután lezárták és kiürítették a vásárt. Szombaton újra megnyitották, de a történtek miatt valamennyi brandenburgi karácsonyi vásáron megerősítették a rendőri készültséget.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 01. 08:00, szerda | Külföld

A szerb kormány korlátozta az alapvető élelmiszerek árát, hogy megállítsa az inflációt

Korlátozta az alapvető élelmiszerek árát a szerb kormány a következő két hónapra, hogy visszaszorítsa az inflációt - közölte a kormány sajtószolgálata kedden.

2021. December 01. 06:00, szerda | Külföld

3-4 hónap kell új vakcinák jóváhagyásához

Noha a meglévő oltóanyagok továbbra is védelmet nyújtanak, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szükség esetén három-négy hónapon belül uniós használatra ajánlhatja azokat a koronavírus elleni vakcinákat,

2021. November 30. 17:03, kedd | Külföld

Univerzális űrhajót fejleszt ki a Roszkoszmosz az új űrállomás számára

Olyan univerzális, újrafelhasználható űrhajót fog létrehozni Oroszország az új orbitális állomás számára, amely űrhajósok és rakomány szállítására is egyaránt képes lesz

2021. November 30. 14:00, kedd | Külföld

Egymilliárd adag vakcinát ajánlott fel Afrikának Kína

Kína egymilliárd adag koronavírus elleni vakcinát ajánlott fel Afrikának a járvány elleni küzdelemhez