Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 08. 14:05, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

XVI. Benedek: Az Isten teremtette fény igazságot mutat az embernek

XVI. Benedek: Az Isten teremtette fény igazságot mutat az embernek

XVI. Benedek pápa személyesen vezette a húsvéti vigíliát a Szent Péter Bazilikában. Homíliájában az emberi fejlődés és az erkölcs kapcsolatáról beszélt, és nyolc felnőttet részesített a keresztség szentségében.

A nagyszombati tradíciót követve a húsvéti vigília szertartása a Szent Péter bazilika bejáratánál kezdődött a tűz megáldásával és a húsvéti gyertya meggyújtásával. Ezt követően XVI. Benedek vezetésével körmenet haladt a bazilika főoltáráig, ahol az Igeliturgia, a keresztségi liturgia és az Oltáriszentség liturgiája követte egymást. Az április 16-án 85. életévébe lépő egyházfő a kímélésére használt mobil lépcsőn tette meg az oltárig tartó távolságot.

A fényárban úszó Szent Péter bazilikában vatikáni adatok szerint csaknem ötezren vettek részt a virrasztáson, olaszok és külföldiek egyaránt. Homíliájában a teológustudós egyházfő a halál sötétségéről szóló nagycsütörtöki beszédét folytatta. Most az életet jelképező fényről beszélt hangsúlyozva, hogy kommunikációt akadályozó sötétséggel szemben az Isten teremtette fény látni enged, és ismeretet, valóságot, igazságot mutat az embernek. Az ismeret pedig szabadsághoz és fejlődéshez vezet.

„Az élet erősebb a halálnál. A jó erősebb a rossznál. A szeretet erősebb a gyűlöletnél. Az igazság erősebb a hazugságnál” – mondta az egyházfő. Hozzátette, hogy „ha Isten és az értékek, a jó és a rossz közötti különbség sötétségben marad, akkor az összes többi megvilágosodás, mely az embernek hihetetlen hatalmat ad, nem csak fejlődéshez vezet, hanem fenyegető veszélyt is jelent számunkra és a világra. Ma olyan erősen megvilágítjuk városainkat, hogy az égen a csillagok fénye már nem is látszik. Talán nem ez fejezi ki a legjobban felvilágosodásunk problémáját?” – fogalmazott a pápa.

A húsvéti vigílián XVI. Benedek a keresztény hitet felvevő nyolc felnőttet, három férfit és öt nőt keresztelt meg Olaszországból, Albániából, Szlovákiából, Németországból, Türkmenisztánból, Kamerunból és az Egyesült Államokból, akik az első áldozás és a bérmálás szentségében is részesültek.

XVI. Benedek vasárnap délelőtt személyesen pontifikálja az ünnepi szentmisét, amelyet rossz idő esetén a Szent Péter tér helyett a bazilikában tartanak meg. A mise végén, déli tizenkét órakor, a pápa a bazilika homlokzati lodzsájáról beszédet tart, ezt követően hírül adja először olaszul, majd az öt kontinens nyelvein, közöttük magyarul is, végül latinul Krisztus feltámadását, majd szintén latinul húsvéti Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.