Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 03. 15:02, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Visszatérnek a kórházakba az orvosok

Visszatérnek a kórházakba az orvosok

A szlovák kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) szombatra virradóra megállapodtak a tiltakozó akció befejezéséről, így visszatérnek a kórházakba az orvosok.

Visszatérnek a kórházakba a szlovákiai orvosok, mert a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) szombatra virradóra megállapodtak a tiltakozó akció befejezéséről. A megállapodást Iveta Radicová miniszterelnök, illetve Marián Kollár, a LOZ elnöke írták alá. „Olyan megállapodásra jutottunk, amelyet igazságosnak lehet tekinteni” – mondta Radicová újságíróknak a megállapodás aláírása után Pozsonyban. Hozzátette: ennek ellenére nem boldog, mert a megállapodásnak nagy ára volt.

„Számos, a munkahelyén kollégái helyett napokig kitartó orvos hatalmas erőfeszítéseket tett, de a kimerülés szélére jutott, s a közvéleményt is nagyon megviselte, hogy bizonytalanná vált az egészségügyi ellátás” – magyarázta a helyzetet a kormányfő. Radicová szerint a kórházak már szombaton délelőtt előkészítik az új szerződéseket, amelyeket az a több mint 1200 orvos, akinek november végén megszűnt a munkaviszonya, azután aláír. A szakszervezeti szövetség ugyanakkor arra szólította fel tagjait, hogy az új munkaszerződések aláírását és visszatérésüket a kórházakba ne siessék el, várják meg, amíg a megállapodást jogászok is megvizsgálják és véleményt mondanak róla.

A felek szerint a szakszervezetek elfogadták a kormány legutolsó béremelési ajánlatát, míg a kormányzat törvényes garanciákat vállalt ennek teljesítésére. Marián Kollár aláhúzta: a béremelés mértéke távolról sem elégítette ki az orvosokat, de a társadalom nyugalma érdekében hajlottak a kompromisszumos megoldásra. Számolni kell azonban azzal, hogy a szlovákiai orvosok egy része a jövőben is külföldre fog távozni. A kormány ajánlata azzal számolt, hogy az orvosok fizetése januártól az átlagbér 1,05-1,6-szorosa lenne, ami konkrétan 810-1230 euró közötti havi béreket jelent a pótlékok nélkül. További béremelésre júliusban és 2013 januárjában kerülne sor. Részletek, konkrétumok nem ismeretesek.

Szlovákiában december elején orvoshiány alakult ki, mert szeptemberben a mintegy 6500 kórházi orvos egyharmada felmondott, s a felmondási idő november végén lejárt. A kormány hétfő este szükségállapot kihirdetéséről döntött, amely 16 kórházat érint. Ezekben a kórházakban a felmondást benyújtó orvosokat a törvény értelmében munkavégzésre kötelezték, de ennek ellenére több százan nem jelentek meg a munkahelyükön, ami súlyos gondokat okozott. A béremelésen kívül az orvosok a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítását, néhány szakmai ágazati probléma megoldását – például a kórházak kedvezőbb finanszírozását, a személyi normatívák rendszerének bevezetését – követelték.

Mintegy 1200 szlovákiai kórházi orvos felmondása lépett érvénybe csütörtökön, miután a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) közötti újabb tárgyalás megegyezés nélkül végződött.

Címkék: szlovákia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.