Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2018. Június 30. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Világszerte több mint tízezer gyerek vesztette életét vagy lett megcsonkítva tavaly konfliktusokban

Világszerte több mint tízezer gyerek vesztette életét vagy lett megcsonkítva tavaly konfliktusokban

Világszerte több mint tízezer gyerek vesztette életét vagy lett megcsonkítva tavaly fegyveres konfliktusokban - derült ki az ENSZ a minap New Yorkban ismertetett jelentéséből.

A dokumentum szerint a világszervezet 2017-ben a konfliktusövezetekben több mint 21 ezer olyan bűncselekményt regisztrált, amelyet gyermekek ellen követtek el. Az ENSZ a többi között a nemi erőszakot, az iskolák és kórházak ellen végrehajtott támadásokat, illetve a gyermekkatonák toborzását is felsorolta az atrocitások között.

A gyermekek sérelmére elkövetett tettek közül hatezer kormányerők, így a mianmari, a szíriai és a jemeni hadsereg rovására irható, míg tizenöt ezret fegyveres milíciák követtek el. A világszervezet szerint különösen magas volt az ilyen atrocitások száma Szíriában, ahol 2896 esetet regisztráltak. Ugyanakkor Mianmarban, Irakban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Kongóban is meredeken felfelé íveltek ezek a mutatók.

2016-ban hozzávetőleg nyolcezer gyerek vesztette életét vagy lett megcsonkítva a konfliktus övezetekben, vagyis kétezerrel kevesebb a tavalyi adatokhoz képest.

António Guterres ENSZ-főtitkár felháborodását fejezte ki a növekvő számadatokkal összefüggésben.

Címkék: ensz, gyerek

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 12:01, hétfő | Külföld

A koronavírus-fertőzöttek száma 590,3 millió, a halálos áldozatoké 6,435 millió

Világszerte 590 307 399 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 435 537 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggel frissített adatai szerint.

2022. Augusztus 15. 09:54, hétfő | Külföld

Teherautó hajtott a tömegbe Pennsylvaniában, halálos áldozat és több sérült is van

Jótékonysági rendezvényre összegyűlt tömegbe hajtott szombat este egy kisteherautó Pennsylvania államban, egy ember meghalt, többen megsérültek, az autós később megölt egy nőt - közölte a rendőrség.

2022. Augusztus 14. 17:02, vasárnap | Külföld

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz az idén Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

2022. Augusztus 14. 12:04, vasárnap | Külföld

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés