Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2013. Június 10. 20:05, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu

Videóra vették, ahogy egy rendőr agyonlő egy tüntetőt

Videóra vették, ahogy egy rendőr agyonlő egy tüntetőt

A napok óta tartó törökországi megmozdulásokra egyre agresszívebben reagálnak a hatóságok. Egy felvételen az egyik rendőr vélhetően agyonlő egy tüntetőt, majd elszalad.

Az isztambuli Gezi parkban felépíteni kívánt pláza miatt napok óta tartanak az összecsapások a török fővárosban. A jórészt balos-liberálisként számon tartott tüntetőkkel eddig sem bánt kesztyűs kézzel a rendőrség. A vízágyú és könnygáz alkalmazása bevett oszlatási forma volt, múlt héten azonban bekeményített a hatóság. Miközben a Recep Tayyip Erdogan kormánya ellen zajló demonstrációk országos méretűre duzzadtak, múlt hétfőn a rendőrök a déli Hatay tartományban fejbe lőttek egy 22 éves fiatalembert, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. Csütörtökön hasonló körülmények között vesztette életét egy másik fiatal aktivista, aki szintén fejsérülései miatt halt meg.

A tunéziai útjáról hazatérő miniszterelnöktől sokan békésebb hangot vártak a hétvégén, de Erdogan nem enyhült, és az erőszakos tiltakozások befejezését követelte. Hétfőn a kormányfő terroristának bélyegezte az utcára vonulókat. Vasárnap Isztambul kormányzója a Twitteren kért bocsánatot az erőszakos hatósági fellépésért és a túlkapásokért, de úgy tűnik, a rendőrökhöz nem jutott el az üzenet. A videómegosztókra felkerült egy felvétel, melyen egy rendfenntartó nekiront a tömegnek, majd háromszor rálő egy tüntetőre, végül elszalad. A megsebesített férfiről egyelőre nem tudni, hogy belehalt-e sebeibe, annyi bizonyos, hogy a felvételen a lövéseket követően elterül, és nem mozdul.

Tény, hogy ekkora tüntetés még nem zajlott Törökországban Erdogan ellen, s a Gezi park fái sem kaptak ekkora reklámot világszerte. Pedig kivágják őket. Aztán két év múlva választások lesznek.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 09:56, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma 242,4 millió, a halálos áldozatoké 4,93 millió a világon

A világon 242 475 242 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 929 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

2021. Október 22. 08:54, péntek | Külföld

Kórházban került Erzsébet királynő

Kórházban töltött egy éjszakát a brit uralkodó. A Buckingham-palota csütörtök éjszakai tájékoztatása szerint a 95 esztendős II. Erzsébet királynő szerda délután kereste fel a kórházat

2021. Október 22. 08:00, péntek | Külföld

Vádat emeltek a brit parlamenti képviselő felételezett gyilkosa ellen

Vádat emeltek csütörtökön egy 25 éves brit férfi ellen, akit Sir David Amess parlamenti képviselő meggyilkolásának gyanújával vettek őrizetbe a múlt héten.

2021. Október 22. 07:00, péntek | Külföld

Befagyasztja a fűtőolaj árát Szlovénia

A szlovén kormány hétfőtől maximálja a fűtőolaj árát, a szociálisan rászorulók számára pedig fűtési támogatást nyújt, hogy csökkentse az emelkedő energiaárak fogyasztókra és vállalkozásokra gyakorolt hatását