Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Június 12. 21:22, szerda | Külföld
Forrás: http://www.hirado.hu

Veszélyes gázok kiszabadulásával fenyeget a felmelegedő tundra

Veszélyes gázok kiszabadulásával fenyeget a felmelegedő tundra

Az örök fagy földje óriási gázkészletet tart fogva időtlen idők óta.

Új megfigyelések szerint a melegedő klíma hatására a jeges területek visszaszorulnak, és az üvegházhatást kifejtő gázok egyre nagyobb mennyiségben szabadulnak ki a légkörbe.

A NASA CARVE (Carbon in Arctic Reservoirs Vulnerability Experiment) elnevezésű programja keretében vizsgálja a permafroszt területekről felszabaduló szén-dioxid és metán mennyiségét. Megfigyelései aggodalomra adnak okot.

Permafrosztnak azokat a területeket nevezzük, ahol a talaj több mint két éven át folyamatosan fagyott állapotban van. Bolygónk szárazföldi felszínének megközelítőleg 20 százaléka van az örök fagy fogságában, és ezek a területek folyamatosan csökkennek, tovább fokozva az amúgy sem kívánatos globális felmelegedés helyzetét.

„A permafroszt talajok gyorsabb ütemben melegednek, mint a sarkköri levegő, csak az utóbbi 30 évben 1,5-2,5 Celsius fokos felmelegedés zajlott le” – mondta Charles Miller, a NASA Jet Propulsion Laboratory részlegének munkatársa. - Ahogy a Föld felszínéről a hő terjed a permafroszt felé, feloldódnak a természetes szénlerakódások, és szén-dioxid, valamint metán formájában a légkörbe kerülnek, felborítva ezzel a sarkkör szénegyensúlyát és erősen befolyásolva a globális felmelegedést.”

A tudósok radarral és gázszenzorokkal felszerelt repülőgéppel, 150 méter magasságból pásztázzák a vizsgált területeket. Az alaszkai tundra egyes részein olyan mennyiségben találtak üvegházhatású gázokat, ami megfelel egy nagyváros kibocsátásának.

Az időjárás alakulásának függvényében kerül metánból vagy szén-dioxidból több a légtérbe az olvadó permafrosztból. A jelenség pontos leírása azért fontos, hogy kiderítsék, pontosan hogyan és milyen mértékben járul hozzá ez a folyamat a globális felmelegedéshez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.