Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Július 29. 07:30, péntek | Belföld
Forrás: mti

Varga Mihály: a rendszerváltozás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség

Varga Mihály: a rendszerváltozás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség

A rendszerváltozás óta nem volt ilyen alacsony, 5,1 százalékos a munkanélküliség Magyarországon, az Európai Unióhoz viszonyítva is jól állunk, ahol 8,5 százalékos az átlagos munkanélküliségi ráta

- mondta a nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatorna esti műsorában csütörtökön.

Varga Mihály a friss statisztikai adatokat kommentálva hozzátette, a foglalkoztatás területén van még tennivaló, a ráta 66,4 százalék Magyarországon, míg az Európai Unióban 72-73 százalékon áll a 15-64 éves korosztályban.

Hangsúlyozta, a teljes foglalkoztatottság nem nulla százalékos munkanélküliséget jelent, hanem 2,5-3 százalékosat, mert mindig vannak, akik éppen állást keresnek. Úgy vélte, ehhez Magyarország már egészen közel jutott, még mintegy 100 ezer ember munkalehetőségét kell megteremteni hozzá.

Mint mondta, megfordult a helyzet, az ország egyes régióiban már egyre nehezebb munkát találni, mintegy 50 ezer üres álláshely van, ahova nem találnak megfelelő munkaerőt. Ez azt jelenti, hogy folytatni kell az átképzési programokat és támogatni a hiányszakmák képzését - jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a fiatalok munkanélküliségi aránya is sokat javult, hat éve még 30 százalék körül volt, mostanra 13,3 százalékra csökkent. A szakképzési rendszer átalakításával, a duális szakképzéssel a fiatalok egyre inkább olyan helyen tudnak tanulni, ahol később munkát is vállalhatnak - tette hozzá.

Varga Mihály a munkaadók felhívására, hogy harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatása is szükséges Magyarországon azt mondta, meg kell hallani a munkaadók szavát, de a jelenleg munkanélküli 230 ezer embert kell előnyben kell részesíteni.

Kiemelte, egyre inkább a munkaerő hatékonyságának növelésére kell helyezi a hangsúlyt, mert például a holland munkaerő hatékonysága jelenleg mintegy kétszerese a magyarénak.

Elmondta azt is, hogy a gazdasági kabinet közelmúltban bejelentett kialakításával hatékonyabbá és gyorsabbé válik majd a munka, mert a kormányülés helyett kabinetszinten tudnak majd döntéseket hozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére