Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Szeptember 07. 07:48, szerda | Belföld
Forrás: mti

Újra támad a mustgáz

Újra támad a mustgáz

Az őszi szüret és a borkészítés időszakában a mustgáz veszélyére figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Az OKF az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelte: bár a mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek, mégis évente csaknem tucatszor riasztják emiatt a tűzoltókat, s minden évben áldozatává válik valaki.

Kifejtették: a mustgáz a szőlő levének erjedése során keletkező szén-dioxid, amely színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a levegőt kiszorítva a padlótól tölti fel a helyiséget. Aki ilyen mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik, az oxigénhiányos állapotba kerülhet, amely szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okoz - emelték ki.

Az OKF kitért arra is, hogy a különböző légzésvédő álarcok a mustgáz ellen nem védenek. A közismert "gyertyás" módszert ajánlották, de felhívták a figyelmet arra, hogy a gyertyát derékmagasság alatt kell tartani.

Aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot - írták a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: