Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. Október 08. 08:59, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Újabb szigorítások jöhetnek Franciaországban

Újabb szigorítások jöhetnek Franciaországban

Emmanuel Macron francia elnök további szigorításokat helyezett kilátásba szerdán azon térségekben, ahol a koronavírus-járvány túl gyorsan terjed, miután az egészségügyi ellátórendszer egyre leterheltebb a nagyvárosokban.

Eközben az új fertőzöttek napi száma rekordot döntött.

"Újabb szigorítások felé haladunk azokon a helyeken, ahol túl gyors a vírus terjedése, elsősorban ott, ahol az idős emberek körében nagyon gyorsan terjed, s ahol azt tapasztaljuk, hogy egyre többen érkeznek a sürgősségi osztályokra, mint ahogy azt láthattuk például a déli Bouches-du-Rhone megyében vagy Párizsban és az elővárosokban" - mondta a köztársasági elnök szerda este a TF1 kereskedelmi és a France2 közszolgálati televízióban élőben sugárzott interjúban.

A legtöbb járványgóc jelenleg a nagyvárosokban, és ott is az egyetemeken alakul ki, ezért a felsőoktatási intézményekben már felére csökkentették a tantermekben és az előadókban egyszerre jelen lévő diákok számát, az esti szórakozás megakadályozása érdekében pedig a múlt héten a déli Marseille-ben és Aix-en-Provence-ben bezárták a vendéglátóhelyeket, keddtől pedig Párizsban sem nyithatnak ki a bárok.

Emmanuel Macron ugyanakkor kizárta, hogy újból kijárási korlátozásokat vezetnének be.

"Nem ezt a stratégiát választottuk, az állampolgárok felelősségteljes viselkedésére számítunk, miután hónapokon át nem úgy fogunk élni, mint normális időkben" - mondta.

Az elmúlt 24 órában 18 746 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Franciaországban, ami rekordot jelent a járvány kezdete óta. A pozitív tesztek aránya szerdán 9,1 százalék volt az egy hónappal ezelőtti 4,5-höz képest. Az elhunytak száma kedd óta nyolcvannal, 32 445-re emelkedett, a lélegeztetőgépre szorulók száma viszont 11-gyel 1406-ra csökkent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése