Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2021. Január 29. 14:04, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újabb 3,5 millió adag kínai vakcina érkezett Törökországba

Újabb 3,5 millió adag kínai vakcina érkezett Törökországba

Újabb 6,5 millió adag kínai, koronavírus elleni CoronaVac vakcina érkezett pénteken Törökországba - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Törökország összesen 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített koronavíruson alapuló oltóanyagából.

Az első hárommillió adag december végén érkezett meg a kis-ázsiai országba. A szállítmány bevizsgálása után a török gyógyszerfelügyelet engedélyezte a CoronaVac vészhelyzeti alkalmazását, január 14-én pedig megkezdődött a lakosság tömeges beoltása.

A beoltottak száma múlt hét szerdán meghaladta az egymilliót, e hét szerdán a másfél milliót, jelenleg pedig 1 millió 710 ezren áll a mutató. Eddig nagyobbrészt egészségügyi alkalmazottaknak, kisebb részt idősotthonokban élőknek és dolgozóknak, illetve 75 év felettieknek adták be az oltóanyagot.

Az ország lakossága nagyjából 83 millió, így a beoltottak a népesség körülbelül 2,06 százalékát teszik ki. A kínai CoronaVac védőoltást két részletben, 28 nap eltéréssel kell a szervezetbe juttatni.

A most leszállított 3,5 millió dózis egy 10 millió adagos részlet második csomagja volt. Az előző 6,5 millió vakcina hétfőn érkezett.

Bár a bevizsgálások körülbelül két hetet vesznek igénybe, az utóbbi két szállítmány lehetővé teszi, hogy Törökország megszakítás nélkül folytassa oltási programját.

A török vezetés a CoronaVac alkalmazásán felül az amerikai-német Pfizer-BioNTech-kel is megegyezett 4,5 millió adag oltóanyag beszerzéséről, továbbá az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) múlt szombaton azt közölte, hogy a Szputnyik V vakcinát Törökországban is gyártani fogják, és a technológiaátadás már megkezdődött.

A török egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint az elmúlt napban újabb 7279 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halottak száma 129 volt. Az új esetek napi száma december elején még 30 ezer felett járt, a haláleseteké pedig december 23-án érte el csúcsát, amikor 259-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben.

Törökországban december 1. óta változatlanok a járványügyi intézkedések. A rendelkezések legszigorúbb eleme a hétköznap éjszakánként, valamint a hétvégék teljes
időtartama alatt érvényes kijárási korlátozás. A török kormányzat egyelőre nem jelezte, hogy tervez-e módosítást.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 12:01, hétfő | Külföld

A koronavírus-fertőzöttek száma 590,3 millió, a halálos áldozatoké 6,435 millió

Világszerte 590 307 399 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 435 537 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggel frissített adatai szerint.

2022. Augusztus 15. 09:54, hétfő | Külföld

Teherautó hajtott a tömegbe Pennsylvaniában, halálos áldozat és több sérült is van

Jótékonysági rendezvényre összegyűlt tömegbe hajtott szombat este egy kisteherautó Pennsylvania államban, egy ember meghalt, többen megsérültek, az autós később megölt egy nőt - közölte a rendőrség.

2022. Augusztus 14. 17:02, vasárnap | Külföld

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz az idén Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

2022. Augusztus 14. 12:04, vasárnap | Külföld

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés