Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Október 13. 11:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Új PCR-gyorstesztet fejlesztettek Magyarországon

Új PCR-gyorstesztet fejlesztettek Magyarországon

Sokkal gyorsabban és egyszerűbben hozhat eredményt az az új PCR-teszt, amelyet Magyarországon fejlesztettek ki - mondta Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese kedden a Kossuth Rádióban.

A rektorhelyettes elmondta, a PCR-tesztek a vírus örökítőanyagát (RNS) használják, hogy kimutassák a kórokozót; ehhez egy kétlépcsős eljárásra volt szükség: először kivonták az RNS-t, majd sokszorozták azt.

A gyors PCR-teszt esetében egylépcsőssé válik az eljárás, és nincs szükség az RNS kivonására, amivel legalább hat órát spórolnak - tette hozzá.

A teljes folyamat így körülbelül két órát vesz igénybe, és kevesebb szakemberre van szükség hozzá - hívta fel a figyelmet Szabó Attila.

Elmondta azt is, az új tesztek megbízhatóak, és a gyártótól függ, hogy mikor állhat belőlük nagyobb mennyiség rendelkezésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.