Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2015. Március 16. 10:21, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Továbbra is sok menekült érkezik Szíriából, Afganisztánból és Irakból

Továbbra is sok menekült érkezik Szíriából, Afganisztánból és Irakból

Az év elejéhez képest csökkent ugyan a Magyarországra érkező koszovói menedékkérők száma, ugyanakkor Szíriából, Afganisztánból és Irakból továbbra is jelentős számban érkeznek illegális bevándorlók az országba.

Mondta mindezt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Végh Zsuzsanna közlése szerint a válságövezetekből minden korábbi időszakhoz képest több menekült érkezik.
Az európai uniós tagállamokban is jelentős, de Magyarországon ezen belül is kirívó emelkedés figyelhető meg. Csak ebben az évben több mint 7 ezren érkeztek Afganisztánból, Szíriából és Irakból. Az összes regisztrált kérelmezők számát tekintve Magyarország felzárkózott Németország mögé - tette hozzá.

Ez komoly kihívást jelent a hivatal számára, ezért belső átcsoportosítást hajtottak végre, 24 órás, folyamatos munkarendben látják el a feladataikat - mondta a BÁH főigazgatója. Kitért arra is, hogy az említett térségekből érkezők olyan területekről menekülnek, ahol a biztonsági kockázatok jelentősen megnövekedtek, így esetükben bonyolultabb vizsgálatokat kell lefolytatni, mint például a koszovóiak ügyében.

Végh Zsuzsanna azt mondta, hogy főleg a szírek esetében lehet megalapozott a nemzetközi védelem biztosítása. Nekik van lehetőségük arra, hogy támogatást kérjenek a társadalmi beilleszkedés segítéséhez.

Integrációs szerződés megkötésével két évig kaphatnak támogatást, amelyet felhasználhatnak otthonteremtésre, nyelvtanulásra, vagy valamilyen szakképzés megszerzésére, gyermekeik oktatására - tette hozzá.

A BÁH főigazgatója elmondta, hogy az illegális migráció fékezése érdekében kötött nemzetközi együttműködésnek köszönhetően - az év elején tapasztalt napi ezres nagyságrendhez képest - mostanra jelentősen csökkent a Magyarországra érkező koszovói menedékkérők száma, de a napi 150-200 koszovói menekült nemzetközi összehasonlításban továbbra is soknak számít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható hétfőn több helyen

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható hétfőn Magyarország több régiójában - közölte a HungaroMet vasárnap az MTI-vel.

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nyáriasan meleg idő várható június utolsó hetében

Sok napsütés várható 30 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel, de a hét közepén többfelé kell záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre számítani.

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.