Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2021. Június 03. 06:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Tovább javul a járványhelyzet Szlovákiában

Tovább javul a járványhelyzet Szlovákiában

Továbbra is javul a járványhelyzet Szlovákiában, csökkenő tendenciát mutat a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma, amely átlagban napi 250 alá csökkent

- jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Matej Misík, a szlovák Egészségügyi Elemző Intézet (IZA) vezetője.

Misík rámutatott: várhatóan néhány napon belül eléri az egymilliót azoknak a száma, akik mindkét oltást megkapták, azoknak az aránya pedig, akik legalább egy oltást kaptak, a 16 évnél idősebbek körében megközelíti a 40 százalékot.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint szerdáig 1 millió 771 ezren kaptak legalább egy oltást, és közülük közel 882 ezren már a másodikat is. Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban eddig a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait használták, a jövő hét hétfőtől ez a kínálat a Szputnyik V oltóanyaggal bővül.

A szlovák egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint az ország 19 ezer adaggal rendelkezik a Johnson & Johnson gyártotta egyadagos oltóanyagból is, ennek használatát azonban egyelőre nem kezdték el.

Szlovákiában három hónapja kezdtek javulni a járványügyi adatok, és május végére az újonnan kimutatott fertőzöttek napi száma a legutóbb tavaly szeptemberben tapasztalt szintre esett vissza. Hasonló tendenciát mutat a kórnak tulajdonított halálesetek száma is.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint jelenleg mintegy háromszáz embert kezelnek kórházban a kór miatt, a halálesetek száma pedig kedden 13-mal, 12 366-ra emelkedett. Kedden mintegy 5 ezer PCR-tesztből valamivel több mint 2 százalék bizonyult pozitívnak. A hivatalos járványügyi adatok javulásának tükrében folytatódik a koronavírus terjedésével összefüggésben bevezetett korlátozások enyhítése is.

Címkék: járvány, szlovákia

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 03. 16:07, péntek | Külföld

Levonulóban a megbetegedési hullám Oroszországban

Csökkenőben van az új típusú koronavírus okozta megbetegedési hullám Oroszországban - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter pénteken egy moszkvai tanácskozáson.

2021. December 03. 08:48, péntek | Külföld

Valószínűleg omikron variánssal fertőződötteket találtak Romániában

Nagy valószínűséggel az omikron variánssal fertőződött meg két, Dél-Afrikából érkezett román állampolgár, azok közül, akiknek pozitív lett a bukaresti katonai repülőtéren kedden elvégzett koronavírus-tesztje

2021. December 03. 06:00, péntek | Külföld

Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelemből Németországban

Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelmi üzletekből Németországban - jelentette be Angela Merkel ügyvezető kancellár csütörtökön Berlinben.

2021. December 02. 07:00, csütörtök | Külföld

Von der Leyen: ideje elgondolkodni a koronavírus elleni oltás kötelező elrendeléséről

A koronavírus újabb, a korábbinál fertőzőbbnek tartott variánsának megjelenésével eljött az ideje, hogy az Európai Unió elgondolkodjon a kötelező védőoltás elrendeléséről