Városlista
2021. október 23, szombat - Gyöngyi

Hírek

2015. Június 23. 10:43, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Tömegével érkeznek a határsértők a Tisza árterében Magyarországra

Tömegével érkeznek a határsértők a Tisza árterében Magyarországra

Tömegével érkeznek a határsértők a Tisza árterében Magyarországra Szeged közelében, sokan a sűrű aljnövényzettel benőtt erdőben próbálnak meg elrejtőzni a rendőrök elől– tapasztalta az MTI tudósítója kedden a helyszínen.

Egy 21 esztendős szíriai férfi, aki csaknem negyven társával – köztük gyerekekkel és idősekkel - bújt meg az erdő mélyén, azt mondta, Németországba szeretne eljutni. Azért kerüli a rendőröket, mert nem szeretné, ha rögzítenék az ujjlenyomatát. Egy másik, kicsit idősebb férfi arról beszélt, hogy a terror elől menekültek el hazájukból, de nem akarnak Magyarországon maradni, a céljuk Nyugat-Európa.

A Tisza ártere Szeged és az országhatár között helyenként több mint ötszáz méter széles, és néhány ösvénytől eltekintve szinte járhatatlan. A rendőrök itt gyűjtik össze a határsértőket, akik a vajdasági Martonos irányából érkeznek meg a zöldhatárra, majd lépnek magyar területre.

Az erdőben rejtőzködők többsége, ha rendőrrel találkozik, önként kimegy a töltéshez, ahol mikrobuszba ültetik, majd a szegedi medencés kikötőhöz viszik őket, ahonnan busszal a röszkei átkelő melletti bérelt hangárba kerülnek. Ott idegenrendészeti eljárás indul ellenük vagy menedékkérelmet nyújtanak be.

Kedd reggel az ártér és a kikötő között folyamatosan ingáztak a rendőrségi mikrobuszok.

Néhányan, ha egyenruhás közeledik, megpróbálnak elszaladni, de olyan is akadt, aki azt mondta, akár napokig is az erdőben marad, végül azonban a járőröknek sikerült meggyőzniük őt is.

Az elmúlt napokban a Csongrád megyei rendőrök több embert is elfogtak, akik az ártér vagy a kikötő közeléből kisbuszokkal próbálták a határsértőket az ország belsejébe vagy Ausztriába juttatni. Ellenük jogellenes tartózkodás elősegítésének vétsége vagy embercsempészet bűntette miatt indul eljárás.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 18:04, péntek | Belföld

Rátámadt a gyermekfelügyelőre a fiú, mert nem kapott cigit

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy fiatalkorú fiú ellen a Kecskeméti Járási Ügyészség.

2021. Október 22. 15:04, péntek | Belföld

Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidék szekszárdi területein a nyári hőség és a kevés csapadék hatására.

2021. Október 22. 14:03, péntek | Belföld

Magyar filmek 1896-2021 címmel jelent meg filmtörténeti lexikon

A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismerteti a Magyar filmek 1896-2021 című lexikon, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kiadásában jelent meg.

2021. Október 22. 12:01, péntek | Belföld

Az arckrémek után a hajápolókat ellenőrzik

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ellenőrzik, hogy a samponok, balzsamok, hajregeneráló készítmények és hajfestékek csomagolásán joggal szerepelnek-e a natúr, bio vagy vegán megjelölések.