Városlista
2023. január 31, kedd - Marcella

Hírek

2011. December 25. 07:55, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Több tízezer ember előtt követelte az új választások kiírását

Több tízezer ember előtt követelte az új választások kiírását

Új parlamenti választások kiírását követelte Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminiszter a Moszkva belvárosában szombaton összegyűlt tüntetők előtt.

A rendőrség becslése szerint mintegy huszonnyolcezren vesznek részt a Szaharov sugárúton zajló megmozduláson. Az ellenzék úgy véli, hogy tömeges csalások történtek a december 4-én megtartott választásokon.

Kudrin, aki tíz évig vezette a pénzügyminisztériumot, s szeptemberben menesztették a tárca éléről, a demonstráción elhangzott beszédében azt hangoztatta, hogy előre hozott választásokat kell tartani az országban, új választási törvényeket kell elfogadni, és bíróság elé állítani a történtek felelőseit.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin népszerűsége az idei mélypontját érte el a VCIOM orosz közvélemény-kutató intézet pénteken közzétett felmérésének adatai szerint. A december 4-i választások és a szavazási visszaélések miatti több tízezres tiltakozó akciók után először készített közvélemény-kutatást az intézet. Az adatok szerint a 12 éve a hatalomban lévő, jelenleg kormányfői posztot betöltő politikus tevékenységével a megkérdezettek csupán 51 százaléka elégedett. Az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) munkatársai december 10-én és 11-én 46 megye 138 településén, 1600 személyt kérdeztek meg.

Az MNO korábban arról számolt be, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök átfogó oroszországi politikai reformokat javasolt, és azt mondta, visszaállítaná a régiók kormányzóinak közvetlen választási rendszerét, amelyet Vlagyimir Putyin kormányfő, akkori orosz elnök törölt el 2004-ben, és a Kremlre bízta kiválasztásukat. – Hallom azokat, akik változásról beszélnek, és megértem őket – hangsúlyozta Medvegyev. – Minden aktív állampolgárnak meg kell adnunk az esélyt, hogy részt vehessen a politikai életben.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 31. 07:39, kedd | Külföld

Joe Biden: az Egyesült Államok nem ad F-16-os vadászrepülőket Ukrajnának

Az Egyesült Államok nem ad F-16-os harci repülőgépeket Ukrajnának - közölte Joe Biden elnök hétfőn.

2023. Január 29. 08:23, vasárnap | Külföld

Cseh elnökválasztás - Petr Pavel nyerte a választást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derült ki a statisztikai hivatal jelentéséből az összes szavazókörzetben leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

2023. Január 27. 13:59, péntek | Külföld

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.