Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Július 13. 07:30, csütörtök | Életmód
Forrás: mti

Több mint 2 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez

Több mint 2 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez

A világ lakosságának mintegy harmada, 2,1 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez, és több mint fele, körülbelül 4,5 milliárd nem rendelkezik megfelelő mellékhelyiséggel lakóhelyén vagy annak környékén,

ami növeli a járványos megbetegedések kialakulásának kockázatát - közölték szerdán ENSZ-ügynökségek Genfben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) az e problémával kapcsolatos első átfogó globális egészségügyi jelentése szerint 2000 óta több milliárd ember jutott hozzá ivóvízhez és csatornarendszerhez. Az ENSZ-ügynökség szerint ugyanakkor ezek az alapvető szolgáltatások sok esetben még mindig nem biztosítják az egészséges ivóvízhez való hozzáférést, és nem teszik lehetővé az emberi ürülék higiénikus elvezetését.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO május végén megválasztott főigazgatója szerint az egészséges ivóvíz és a higiénia "nem csak a gazdagok vagy a nagyvárosokban élők kiváltságai kéne, hogy legyen".

A csatornarendszer hiánya nagyban hozzájárul az olyan hasmenést okozó betegségek terjedéséhez, mint a kolera, a vérhas, a hepatitisz, vagy a tífusz. Az ilyen és ezekhez hasonló hasmenéses megbetegedésekben évente több mint 360 ezer 5 év alatti gyermek hal meg.

A világon a biztonságos ivóvízhez a legkevesebben Afrika déli részén, a Szaharától délre jutnak hozzá, négy emberből átlagosan egy.

A jelentés szerint világszerte 892 millió ember nem rendelkezik semmilyen mellékhelyiséggel. E probléma leginkább Ázsia középső és déli részén van jelen, de a világ más részein is vannak aggasztó jelenségek ezen a téren. A felmérés szerint a népességnövekedés és az egyre inkább szűkülő tér következtében a nem mellékhelyiségekben végzett ürítés egyre inkább jellemző Afrika déli részén és Óceániában.

Címkék: egészség, ivóvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.