Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Szeptember 10. 13:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több millió résztvevőre számítanak az Európai Diáksport Napján

Több millió résztvevőre számítanak az Európai Diáksport Napján

Idén is szeptember utolsó péntekén, 28-án rendezik meg az Európai Diáksport Napját, melyre a kontinensen több millió résztvevőre számítanak.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) közleménye emlékeztet arra, hogy a program az 1987-ben alapított szervezet kezdeményezésére 12 évvel ezelőtt indult el, 2015 óta pedig Európa más országaiban is megtartják. Amíg 2009-ben Magyarországon még csak 68 iskola regisztrált, addig 2017-ben már 900 intézmény vett részt a kezdeményezésben. Tavaly 26 országban 7000 iskola és kétmillió diák részvételével zajlott az eseménysorozat, idén a résztvevő országok száma várhatóan a 30-at is megközelíti.

Az Európai Diáksport Napon a regisztrált iskolák vállalják, hogy legalább 120 percnyi mozgást, sportprogramot szerveznek a tanulóknak. Az egyetlen ajánlott programelem a szimbolikus, adott évnek megfelelő futótáv - idén 2018 méter - teljesítése.

Az idei évben az MDSZ-nek három kiemelt rendezvénye lesz a tematikus napon, melyen ismert közéleti személyiségek és vloggerek mellett a magyarországi eseménysorozat idei támogató partnere, a Football Factor különleges kitelepüléseivel is találkozhatnak a résztvevő gyerekek. A budapesti központi esemény arca Béres Alexandra fitneszvilágbajnok lesz, a két vidéki helyszín pedig a szeptember 10-ig regisztráló iskolák közül kerül ki.

Az MDSZ minden évben díjazza a legszínesebb programokat megvalósító és a legtöbb diákot mozgósító iskolákat. Ennek megfelelően idén három iskola kiemelt díjazást - 100, 75 és 50 ezer forint értékű sportszerutalványt - kap. A kibővített elismerési rendszernek köszönhetően ezúttal már díjazzák azokat a területi (megyei) és települési önkormányzatokat, továbbá azokat az intézményfenntartókat is, amelyek a legtöbbet teszik a diáksportnap népszerűsítéséért és hagyományainak ápolásáért.

A diáksportnap idén is az Európai Bizottság által kezdeményezett, szeptember 24. és 30. között zajló Európai Sporthét (European Week of Sport #BEACTIVE) keretein belül valósul meg.

Az Országgyűlés 2017 decemberében szeptember utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjává nyilvánította.

Címkék: diáksport, Sport, Sportnap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.