Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Augusztus 09. 09:28, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Több megyében másodfokúra emelték a várható heves zivatar miatti figyelmeztetést

Több megyében másodfokúra emelték a várható heves zivatar miatti figyelmeztetést

A délután várható heves zivatar miatt három dunántúli megyében másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hőség miatt 17 megyében és a fővárosban továbbra is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat pénteki, az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: a napi középhőmérséklet északnyugaton 25-27 fok között, másutt 27-30 fok között valószínű. Győr-Moson-Sopron és Vas megyében már csak elsőfokú, az ország többi területén viszont még piros figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt.
Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 34 és 39 fok között, északnyugaton 30 fok körül alakul. Késő estére 21-29 fok közé hűl le a levegő.
Egy hidegfront hatására várhatóan a délutáni óráktól a Dunántúl középső megyéiben, illetve néhol az északnyugati harmadában, majd estétől, késő estétől a Dunántúlon egyre nagyobb számban, helyenként az Északi-középhegység nyugati, északi részén alakulhatnak ki zivatarok. Várhatóan a délutáni és az éjszakai órák között a Dunántúlon heves zivatar is kialakulhat.
Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok miatt. Ezeken a területeken 90 kilométer/óránál erősebb széllökésekre és akár 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jégdarabokra is számítani lehet.
Kevésbé erős, de még így is viharos széllökésekre és jégesőre Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Zala és Pest megyében, illetve a fővárosban is számítani lehet. Ezeken a területeken elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Egy-egy zápor, zivatar során több megyében rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék eshet. Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
A Balaton nyugati medencéjénél már péntek reggel másodfokú, a középső medencéjénél elsőfokú viharjelzést adtak ki.

Címkék: időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.