Városlista
2021. július 31, szombat - Oszkár

Hírek

2015. November 23. 07:40, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Több hazai nagyváros is szeretne tram-train vonalat

Több hazai nagyváros is szeretne tram-train vonalat

Több hazai nagyváros szeretne a Szeged és Hódmezővásárhely közöttihez hasonló tram-train vonalat, de kevés köztük az életképes elképzelés

- nyilatkozta a Világgazdaságnak Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke. A napilap hétfői számában megjelent cikk szerint évek óta terítéken van a Szeged-Makó járat terve, de több nagyváros köztük Pécs és Debrecen is felmérte már egy ilyen beruházás lehetőségét. Leginkább a Kazincbarcika-Miskolc-Tiszaújváros vonal tűnik életképesnek, mert ez a térség a Szeged-Hódmezővásárhelyhez hasonló, nagy gazdasági egységet képez. De ehhez először Miskolcon létre kellene hozni az észak-déli villamos vonalat, mert ennek a meghosszabbításai vezetnének a szomszédos kisebb városokba - mondta a VEKE elnöke.

Műszaki szempontból a legnagyobb buktató Dorner Lajos szerint, az eltérő tengelyterhelés, ami miatt a régebbi villamospályákra nem is szabad egy nehezebb tram-traint ráengedni. A városon belüli pályákat úgy kell megtervezni, hogy azokon tram-train is közlekedhessen és az ívek se legyenek túl szűkek. Célszerű lenne, ha inkább villamosszerű járművekkel szállítanák az utasokat, az üzemeltetést és a karbantartást pedig a városi közlekedési társaság végezné. A Szeged-Hódmezővásárhely vonal nyolc szerelvénye a MÁV-Starté lesz, és ezeknek az üzemeltetésre új üzletágat kell kiépítenie.

A 2020-ra megépítendő első tram-train vonal 17-20 milliárd forintba kerül és várhatóan 20 alatt perc tenné meg a Hódmezővásárhely és Szeged belvárosa közötti távolságot, a nyílt pályán óránként akár száz kilométeres sebességgel haladva.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 30. 12:45, péntek | Belföld

Hamisítványokat is árultak az labdarugó-Európa-bajnokságon

Hamisítványokat is árultak a 2021-es labarugó-Európa-bajnokságon - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel közös közleményben.

2021. Július 30. 12:17, péntek | Belföld

Szállás.hu: Siófok, Crikvenica, Karlovy Vary, Mamaia a közép-európai régió legkedveltebb üdülői a nyáron

Magyarországon Siófok, Horvátországban Crikvenica a befutó az utazók körében, Csehországban Karlovy Vary, Romániában pedig a Fekete-tenger partján fekvő Mamaia lett a legvonzóbb a foglalások alapján.

2021. Július 30. 10:35, péntek | Belföld

KSH: májusban 8,2 százalékkal nőttek a keresetek.

Májusban 8,2 százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbihoz képest.

2021. Július 30. 09:32, péntek | Belföld

Hosszú a várakozás a röszkei autópálya-átkelőnél

A szabadságukról Nyugat-Európából hazatérő és a nyaralásból visszainduló vendégmunkások miatt torlódás alakult ki a röszkei autópálya-határátkelőhelyeken péntek délelőtt - közölte a rendőrség honlapján.