Városlista
2022. január 28, péntek - Károly,

Hírek

2011. November 21. 14:08, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tizenhárman meghaltak, több százan megsebesültek - VIDEÓ

Tizenhárman meghaltak, több százan megsebesültek - VIDEÓ

Tizenhárom ember halt meg az egyiptomi fővárosban, amikor katonák és rendőrök felgyújtották a tiltakozók sátrait, gumilövedékekkel lőtték a hadsereg mielőbbi távozását követelő embereket, könnygázt vetettek be ellenük.

A sebesültek száma több száz. A szombati-vasárnapi megmozdulásokban összesen 15-en vesztették életüket.

Az összetűzések arra utalnak, hogy rohamosan nő a feszültség az egyiptomi társadalomban közvetlenül a parlamenti választások előtt. Hoszni Mubarak volt elnök lemondása után, a hatalom átvételekor a hadsereg gyors átmenetet ígért a civil kormányzáshoz. A tiltakozásokat irányító, demokráciát követelő tüntetők viszont elégedetlenek a tábornokok kormányzásával, és azt gyanítják, hogy a parlament és egy új államfő megválasztását követően továbbra is ragaszkodnak majd hatalmukhoz.

Vasárnap az utcai összecsapások késő estig folytatódtak, átterjedtek olyan területekre is, amelyek korábban békések voltak. A több száz sebesültet rögtönzött utcai „kórházakban” látták el. A katonai kormányzat támogatását élvező kabinet közleményben tudatta, hogy a november 28-ra kitűzött választásokat időben megtartják, és „köszönetet” mondott a rendőrségnek azért, hogy önmérsékletet tanúsított. Ez utóbbi megnyilvánulás valószínűleg tovább növeli a tiltakozók dühét.

Az utóbbi két nap utcai összecsapásai voltak a legsúlyosabbak a február 11-i felkelés óta Egyiptomban.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 28. 07:00, péntek | Külföld

Forgalmazásra ajánlotta a Paxlovid gyógyszert az Európai Gyógyszerügynökség

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer gyógyszeripari vállalat Paxlovid nevű, szájon át szedhető, koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszer feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadását javasolja

2022. Január 27. 17:03, csütörtök | Külföld

Norvégiában került elő egy 25 éve tengerbe dobott palackposta

Norvégiában került elő egy skót kislány 25 éve tengerbe dobott palackpostája.

2022. Január 27. 12:02, csütörtök | Külföld

Megszűnt a korlátozások zöme Angliában

Megszűnt csütörtökön a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában, bár fertőződés esetén még kötelező az elkülönítés.

2022. Január 27. 10:58, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma 362,1 millió, a halálos áldozatoké 5,626 millió a világon

A világon 362 130 423 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 626 091 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai alapján.