Városlista
2021. július 29, csütörtök - Márta

Hírek

2012. Február 19. 07:31, vasárnap | Sport
Forrás: MTI/STOP

Tíz napja nincs hír az Atlanti-óceánt átevező magyar kenusról

Tíz napja nincs hír az Atlanti-óceánt átevező magyar kenusról

Február 7-e óta még mindig nincs hír Rakonczay Gáborról, aki Vitéz nevű kenuján a világon elsőként vágott neki teljesen egyedül az Atlanti-óceán átevezésének.

"Sajnos még mindig nincs hír Gáborról, és még várat magára a jó idő is, amely segíthetne neki, hogy a kabin ablakait kinyitva kiszáríthassa az elektromos készülékeket és a felszerelését" - tájékoztatta pénteken Rakonczay Viktória, a sportember felesége, a kenussal kapcsolatos legfrissebb fejleményekről az MTI-t.

Az óceánon tomboló hatalmas erejű szél és a közel kéthetes információhiány ellenére Rakonczay Viktória nem aggódik, bízik férje mentális állapotában, felkészültségében és rutinjában, hogy a legnehezebb feladatokkal is képes megbirkózni.

"Biztos vagyok benne, hogy Gábor jól van, és annak ellenére, hogy nem tudunk vele kapcsolatba lépni tartja a tempót, és megteszi azt a napi 100 kilométert, amelyet eddig is diktált. Legrosszabb esetben egyszer majd telefonál Antiguából" - mondta el.

Rakonczay Gábor Vitéz nevű hajójával 2011. december 21-én hagyta el a portugáliai Lagos kikötőjét, és 2012. január 6-án, magyar idő szerint hajnali 1:40-kor érkezett meg Las Palmasba. Ezt a távolságot a tervezett 20 nap helyett 16 nap alatt sikerült teljesítenie, ezzel világrekordot döntött. Néhány napos pihenő után január 25-én indult el, hogy átkenuzza az óceánt.

Az utazásról az atlantix.eu honlapon részletes napi beszámolót lehet olvasni, amelyből kiderül, hogy a sportember a várt teljesítményhez képest sokkal jobban haladt, azonban február 5-én egy hatalmas hullám felborította a hajót. Miután sikerült visszamásznia a fedélzetre, a kenu nem sokkal később újra felborult, és csaknem 100 liter víz ömlött be a kabinba, amely mindent eláztatott. Az erős szél miatt lehetetlen kiszárítani a hajót, és úgy tűnik, egyelőre az előrejelzések ellenére sem csillapodik a szél.

"A sós víz és a sós pára nagyon gyorsan tönkreteheti az elektromos berendezéseket. Minél tovább várat magára a jó idő, annál kevesebb az esély arra, hogy az elektromos készülékeket meghibásodás nélkül ki lehessen szárítani. Gábor tartózkodási helyét jelenleg még próbálják meghatározni, de a térségben közlekedő hajók tudják, hogy egy kenus van a vízen, és fel fogják vele venni a kapcsolatot amint meglátják, ahogyan Gábor is jelezni fog nekik jelzőpisztollyal, amint keresztezni fogja a hajók útvonalát" - fejtette ki Rakonczay Viktória az MTI-nek.

Eddig az 5200 kilométeres távnak nagyjából az ötödét (csaknem 1200 kilométert) evezte le a sportoló, a tervezett 80 napos útból valamivel több mint 23 nap telt el. A túrát a Fa Nándor által tervezett és épített egyszemélyes óceáni kenuján teszi meg.

Rakonczay Gábor az Atlanti-óceánt átevező első magyar páros férfitagja, több ezer mérföld óceáni tapasztalattal és három óceánátkeléssel a háta mögött. Feleségével 2006-ban átevezték már egyszer az Atlanti-óceánt Tűzhangya nevű hajójukkal, amelyet maguk terveztek és építettek. Akkor több mint 50 napot töltöttek a vízen, mire kikötés nélkül, felváltva leevezték a Kanári-szigetek és Antigua partjai közötti 5200 kilométert. A partot éréssel vegyespárosként világrekordot döntöttek, a National Geographic Adventure az év kalandja (Best of 2008 Adventure) díjjal ismerte el a teljesítményüket, Londonban pedig felkerültek a Guinness-világrekordok listájára. A Tűzhangya elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat, a hajót pedig Budapesten a Magyar Iparművészeti Múzeumban, és Bécsben a Vienna Boat Show-n lehetett megtekinteni.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 28. 12:06, szerda | Sport

Tokió 2020 - A cselgáncsozó Tóth a bronzért küzdhet

Tóth Krisztián a bronzéremért küzdhet a 90 kilogrammosok között szerdán a tokiói olimpia cselgáncstornáján.

2021. Július 28. 08:59, szerda | Sport

Tokió 2020 - Hosszú: így biztosan nem tudom abbahagyni

Hosszú Katinka letörten, de nem megtörve értékelte a tokiói olimpián nyújtott eddigi teljesítményét, azaz hogy 400 méter vegyesen vasárnap ötödik, 200-on pedig szerdán hetedik lett címvédőként.

2021. Július 28. 07:45, szerda | Sport

Tokió 2020 - Milák: több tiszteletet az ellenfeleimnek

Milák Kristóf ugyan kissé csalódott az időeredménye miatt, de azért boldog, hogy olimpiai bajnok lett 200 méter pillangón a tokiói olimpián.

2021. Július 22. 11:33, csütörtök | Sport

Mindenki a dobogón!

Majdnem teljes sikerrel koronáztuk meg mindkét versenyzőnk kedvenc versenyét, a Székesfehérvár-Veszprém Rallye-t, hiszen mindketten a dobogón végeztek, igaz, „csak” a 2. és 3. fokán.