Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 13. 07:37, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tíz nap alatt ezer embert öltek meg?

Tíz nap alatt ezer embert öltek meg?

Valószínűleg már több mint ötezer a szíriai erőszakcselekmények halálos áldozatainak száma – közölte hétfőn az ENSZ emberi jogi főbiztosa a Biztonsági Tanácsban.

Ez a szám ezerrel több, mint ahány áldozatról a főbiztos, Navi Pillay alig tíz nappal korábban beszámolt. Ezek között az áldozatok között civilek, katonaszökevények és olyan katonák vannak, akiket kivégeztek, mert nem voltak hajlandók civilekre lőni. Nincsenek köztük az ellenzékiek által lelőtt katonák és rendőrök – tette hozzá Pillay.

A szíriai kormány szerint a hadsereg, a rendőrség és a biztonsági szolgálatok több mint 1100 tagját ölték meg a kilenc hónapja tartó erőszakhullámban. Ezenkívül a szíriai hatóságok több mint 14 ezer embert vettek őrizetbe, és 12 ezer 400 ember szökött külföldre az országból március óta – mondta a főbiztos.

A BT-ben Pillay után Gérard Araud, Franciaország ENSZ-nagykövete szólalt fel. Kijelentette: a Biztonsági Tanács erkölcsileg felelős azért, ami most az arab országban történik. „Franciaország és más BT-tagok is úgy látják: botrányos, hogy a testület bizonyos tagországok ellenkezése, mások közömbössége miatt hallgat, és nem képes nyomást gyakorolni a szíriai hatóságokra” – mondta Araud arra utalva, hogy a BT mindeddig nem tudott elfogadni egy Damaszkuszt elítélő határozatot. A nagykövet szerint a szíriai helyzet rettenetes.

Mark Lyall Grant brit és Peter Wittig német nagykövet is kijelentette, hogy a BT most már nem hallgathat tovább, cselekednie kell. Rosemary DiCarlo, az Egyesült Államok nagykövet-helyettese „nagyon megrázónak” nevezte Pillay beszámolóját. „Hihetetlen, hogy a BT nem szólalt meg az utóbbi hónapokban” – mondta.

A BT-ülés előtt Pillay az ENSZ-székhelyén találkozott Guido Westerwelle német külügyminiszterrel. Westerwelle a találkozó után az AFP szerint azt mondta: ideje, hogy az ENSZ végre elítélje a szíriai tüntetések vérbe fojtását, és hogy a nemzetközi közösség megtalálja a közös nyelvet Szíria ügyében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.