Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 29. 07:13, szerda | Külföld
Forrás: STOP

Társai gyötörték - vérengzéssel állt bosszút

Társai gyötörték - vérengzéssel állt bosszút

A tanúk szerint társai kiközösítették, és sokan terrorizálták azt a gyereket, aki hétfőn lövöldözni kezdett egy amerikai középiskolában.

A támadásban egy diák rögtön meghalt, négy pedig súlyosan megsebesült. A CNN értesülése szerint egyikük kedden belehalt sérüléseibe.

A fegyveres a középiskola kávézójában kezdett lövöldözni ebédidőben, amikor a legtöbben tartózkodtak a teremben - közölte az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) hétfő délután. Hozzátették, hogy az elkövető megpróbált elmenekülni a helyszínről, de egy tanár elkapta őt, később pedig fel is adta magát a rendőrségnek.

A fegyverest a hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték. Sajtóértesülések szerint a súlyos sérültek egyike ma belehalt a sebesülésekbe, egy másik jelenleg életveszélyes állapotban van. Az amerikai városban kedden minden iskola bezárt, estére pedig virrasztást rendeltek el.

Kiközösített gyerek volt a tettes

Az áldozatot egyébként még hétfőn azonosították, Daniel Parmertor éppen egy buszra várakozott az iskola kávézójában. "Megdöbbentünk ezen az értelmetlen tragédián" - fogalmazott a diák családja, akik szerint "Danny nagyon okos gyerek volt, fényes jövő állt előtte".

Az egyik diák, aki szemtanúja volt az eseményeknek azt mondta, a fegyveres csoportosan ülő gyerekeket nézett ki magának. A helyi újság szerint pedig a gyanúsítottat később egy tanár kergette ki az épületből.

"Örömmel jelenthetem, hogy a diákot, aki a lövöldözést kezdte, elkaptuk" - közölte a seriff a helyszínen. Néhány tanuló a médiának úgy nyilatkozott, hogy felismerték az elkövetőt. Az FBI kihallgatta a tizenöt éves Danny Komertz-et is, aki szerint a fegyveres egy kiközösített gyerek volt, akit sokan terrorizáltak is az iskolában.

Egy másik fiú, aki szintén a kávézóban volt, amikor kitört a lövöldözés kifejtette, "először azt hittem, hogy valaki petárdázik, de nem voltam benne biztos". Hozzátette, később látta, ahogy az emberek futnak kifelé az épületből, ezért ő is elkezdett rohanni. "Ezután hallottam, hogy valaki azt ordítja: mindenki a földre. Majd néhány lövést hallottam" - írta le a helyzetet a tanuló.

Nem ez az első eset

A lövöldözés után a diákokat a közeli általános iskola épületébe evakuálták, ahol a szülők egy csoportja már várta őket. A középiskolának egyébként mintegy ezer tanulója van. A tragédiát követően a speciális alakulatok átkutatták az épületet. A kisváros többi iskoláját a hatóságok lezárták. A Clevelandtől mintegy ötven kilométerre található Chardonnak egyébként nagyjából ötezer lakosa van.

Nem ez volt az első eset, hogy valaki fegyveres gyilkosságot követ el egy amerikai középiskolában, noha az intézmények már fel vannak készülve a hasonló eseményekre. Sokuknak akcióterve, valamint különleges biztonsági intézkedései is vannak.

A hétfői lövöldözéshez hasonló tragédiára utoljára 2007-ben került sor, szintén Ohio államban - közölte az amerikai Prevent Gun Violence (Előzzük meg a fegyveres erőszakot) intézet kedden. Hozzátették, hogy a legismertebb esett 1999 áprilisában történt Coloradóban, amikor a Columbine Gimnáziumban 12 tanulót és egy tanárt lőttek le.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.