Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Április 19. 11:17, csütörtök | Helyi
Forrás: Sárkány Péter . Okleveles kertészmérnök, szolomaginfo.hu

Szőlőmagban az egészség:Bicskei egészség szakkiállítás és vásár

Szőlőmagban az egészség:Bicskei  egészség szakkiállítás és vásár

A szőlő az emberiség történelmével lehet egyidős, egyik legrégebbi kultúrnövényünk, melyet különös gonddal ápoltak, szent és isteni gyógynövényként ültettek őseink. Az elmúlt évek kutatásai azonban rámutattak arra, hogy nemcsak

. Ilyen például a vörös szőlő magja, melyből egy világra szóló magyar szabadalom alapján mikro-őrlemény készül. A mikro-őrlési eljárásnak köszönhetően egy mag összes felülete, kiterítve közel 0,5 m² lenne, mivel „teljes kiőrlésű mag”, ezért komplex hatóanyagú, szennyeződésektől mentes, jól oldható (pépesíthető), így jobban felszívódik, hasznosul, mint a kivonatolt (extrahált) kapszulázott, vagy egyéb úton készített hasonló termékek.


Az eddig ismert szakirodalmi adatok szerint a Föld összes növénye közül a szőlőmag a leggazdagabb forrása a polifenoloknak. Nyugat-európai kutatók bizonyították, hogy a vörös szőlő magjában és héjában megtalálható rezveratrol gátolja az érelmeszesedést, nagyobb dózisban a daganatos sejtek genetikailag kódolt pusztulását is fokozza. „Life extensionnek” azaz élettartam-meghosszabítónak nevezik a külföldi szakzsargonban. A porított szőlőmag nagyobb mennyiségben tartalmaz rostanyagot, szénhidrátot, fehérjét, esszenci ális zsírsavakat, nátrium, kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, mangán, réz, cink, bór, molibdén és egyéb nyomelemeket is. Francia kutatások alapján a szőlőmagban a polifenolok ill. az OPC-k (vitaminokkal analóg) antioxidáns hatása 18,4-szer erősebb, mint az egyébként fontos C vitaminé, és ötvenszer erősebb az

E vitaminnál. Szervezetünkben az összetapadt vörösvértestek az antioxidánsok hatására szétválnak, több oxigént és tápanyagot képesek szerveinkhez eljuttatni, egyben méregteleníteni. Az érvédő hatású antioxidáns polifenolok (beleértve az OPC-ket) biológiai hasznosulása nagyon jó, könnyen felszívódnak a bélrendszerben, ezért már kis mennyiségben (1-2 mg/kg testsúly/nap) is hatásosak. A polifenolok, OPC-k ez idáig ismert leghatásosabb láncreakciós szabadgyök csökkentők, semlegesítők, és ez által jelentősen segíthetnek megakadályozni az emberi sejtek és szövetek károsodását, gyulladásos, allergiás tünetek kialakulását, továbbá erősíthetik az érfalakat. Nemzetközi kutatások alapján a természetes antioxidánsok előnyösek lehetnek az érelmeszesedés, szívbetegségek, egyes daganatos megbetegedések, az agy, idegrendszer károsodása ellen, illetve ezek megelőzésében. Továbbá csökkentheti a magas vérnyomást, a káros koleszterin- és vércukorszintet, valamint javíthatja a vér oxigénfelvevő képességét és védi a májsejtek membránját a méreganyagok károsító hatásaival szemben.

A szőlőmag mikro-őrlemény ugyan nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet, az egészséges életmódot és a mozgást, de megvédheti a sejteket a szabadgyökök károsító hatásaitól. Táplálékaink a szervezetünket belülről, míg a kozmetikumok bőrön keresztül kívülről védenek. Mind ezek egymást erősítve hozzájárulnak a test védelméhez, esztétikájához és a jó közérzethez. Számos irodalmi adat, eddigi egyéni tapasztalat, referencia mindezt igazolni látszik. Orvosi adatok szerint a visszér elleni gyógyszerek egyik alapanyaga az érfalakat erősítő és rugalmassá tevő szőlőmag-kivonat, ami egyben segíti a zsírégetést (fogyókúra) és enyhén vízhajtó hatású.
A növényi polifenolok késleltetik az öregedést; „anti-ageing” hatásúak, „a szervezet rozsda-gátlójának” is tartják, így fiatalság megőrző hatásúak lehetnek, erősíthetik az immunrendszerüket, betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

Sárkány Péter .

Okleveles kertészmérnök
www.szolomaginfo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás