Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Május 21. 06:18, csütörtök | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Szlovénia a harmadik gazdaságélénkítő csomag bevezetésére készül

Szlovénia a harmadik gazdaságélénkítő csomag bevezetésére készül

A szlovén kormány újabb, ezúttal 1 milliárd euró (349,6 milliárd forint) értékű gazdaságélénkítő csomagot fogadott el, amellyel a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket szándékozik enyhíteni

- közölte szerdán Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter sajtótájékoztatóján. A törvénytervezetet még el kell fogadnia a parlamentnek. Kiemelte: minden egyes intézkedéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy leküzdjék a válságot. Hozzátette, hogy a világjárvány egyelőre megjósolhatatlan következményekkel jár a gazdaságban, különösen a turizmusban.

A harmadik úgynevezett "koronaellenes" csomag kulcsfontosságú intézkedése a rövidített munkaidő támogatása. A munkavállaló munkaidejét heti 20-35 órára lehet csökkenteni, ugyanakkor az állam átvállalja a munkáltatóktól a csökkentett munkaidőn felüli bért és a közterhek 80 százalékát. A támogatást június 1-jétől december 31-ig azok a vállalatok igényelhetik, amelyek nem tudnak a forgalomkiesés miatt az alkalmazottak legalább 10 százalékának munkát biztosítani - magyarázta a tárcavezető.

Az idegenforgalom és a vendéglátás területén két intézkedést léptetett életbe a kabinet. Azok a vállalkozások, amelyek forgalma több mint 10 százalékkal csökken 2019-es évhez képest, és ezért kényszerszabadságra kell, hogy küldjék alkalmazottaik egy részét, az állam átvállalja az otthon maradt dolgozók bérének 80 százalékát, és a munkáltató mentesül az adó- és járulékfizetés alól. Továbbá úgynevezett üdülési csekket vezetnek be a belföldi turizmus fellendítésére: felnőttenként 200 euró (70 ezer forint), gyerekenként 50 euró (17,4 ezer forint) értékben, amelyet csak belföldi szálláshelyeken lehet majd felhasználni. Ettől a rendelkezéstől 5 millió vendégéjszakát vár a kormány.

A miniszter szerint az említett intézkedések nem tudják megoldani az összes problémát, de segíthetnek a tömeges elbocsájtások elkerülésében.

A kabinet a járvány enyhülésével - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan lazított a korlátozásokon, és újraindította a gazdaságot. A szlovén parlament eddig két gazdaságélénkítő csomagot fogadott el, összesen 5 milliárd euró (1748 milliárd forint) értékben.

A legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt eggyel, 1468-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és már ötödik napja senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 104 maradt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban közel 70 ezer tesztet végeztek el. A diagnosztizált betegek közül 23-an vannak kórházban, közülük 4-et ápolnak intenzív osztályon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.