Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 15. 12:56, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Szlovákia próbálkozik

Szlovákia próbálkozik

Szlovákiában létezik egy olyan tendencia, amely megpróbálja szembeállítani a felvidéki magyarságot Magyarországgal.

Véli Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügy Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának helyettes államtitkára.

„Nem számítok a kampányidőszak miatt jelentős változásra. Érezhető azonban egy olyan tendencia, amely megpróbálja szembeállítani a felvidéki magyarságot Magyarországgal, megpróbálva úgy beállítani a helyzetet, mintha Magyarország és a határon túli magyarság – így a felvidéki magyarság – érdekei nem esnének egybe. Én ezt a jelenséget nagyon károsnak és minden szempontból hamisnak tartom” – jelentette ki Répás Zsuzsanna abban az interjúban, amely a Szabad Újság című szlovákiai magyar társadalompolitikai hetilap legújabb számában jelent meg.

A helyettes államtitkár arra a kérdésre válaszolt, milyen hatással lehet a márciusi szlovákiai választások előtti kampány a felvidéki magyarok és az anyaország viszonyára. Hozzátette: „Ez a beállítás nem szolgál mást, minthogy gyengítse a magyar–magyar kapcsolatokat, gyengítse a bizalmat Magyarország és a határon túli magyar közösségek között, pont azokban az időkben, amikor a legnagyobb szükségünk van egymásra.”

A Híd magyar–szlovák párt és az államtitkárság közti kapcsolatot érintő kérdésre felelve Répás leszögezte: „A Most–Híd nem tekinti magát magyar pártnak, így nem vesz részt a magyar–magyar együttműködés fórumain, így például a Magyar Állandó Értekezleten (Máért) sem. A saját öndefiníciójuk indokolja a kapcsolattartás hiányát.”

„A mindenkori magyar kormánynak kötelessége támogatni a határon túl élő magyar közösségeket. Elsősorban a magyar közösségek törekvései melletti határozott kiállással, a kétoldalú államközi kapcsolatokban tanúsított következetes kisebbségvédő magatartással, valamint a nemzetközi színtéren megvalósított aktív fellépéssel van lehetősége a kisebbségi sorban élő magyarság megmaradásáért küzdeni” – fejtette ki a helyettes államtitkár a szlovákiai magyarság jövőjét firtató kérdésre válaszolva.

Répás Zsuzsanna szerint „az azonban, hogy a szlovákiai magyarság helyzete hosszú távon hogyan alakul, korántsem csak a magyar kormány tevékenységének a következménye. Nagyon sok függ attól, hogy a felvidéki magyarság milyen következetességgel lép fel saját sorsának jobbra fordításáért és a mind teljesebb önkormányzatiság eléréséért. Magyarország ezután is támogatni fogja a jogok bővítéséért tett erőfeszítéseket, melyben egyébként az aktív civil szerepvállalásnak is óriási jelentősége lehet.”

Ismert, eddig hat magyar állampolgárságot felvett szlovákiai magyart idézett be a helyi rendőrség, hogy adják le személyes okmányaikat. Az ezt lehetővé tevő szlovák állampolgársági törvény ellen kedden tüntetést rendeztek Rimaszombaton. A szlovák belügyi államtitkár pedig szerdán bejelentette, hogy szakértői tárgyalásokat kezdeményeznek a vita megoldására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.