Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Május 20. 16:22, péntek | Életmód
Forrás: RDM

Szívféreg: halálos veszéllyel fenyegeti a kutyákat

Szívféreg: halálos veszéllyel fenyegeti a kutyákat

A betegség kórokozóját szúnyogok terjesztik

A szívférgesség a kutyák életét fenyegető, súlyos megbetegedés, amelyet az akár 30 cm hosszúra is megnövő szívféreg okoz. A parazita a kutya szívében, tüdejében és a tüdő nagyobb ereiben él, fejlődik, szaporodik. A férgek 7-10 évig is élősködhetnek a kutyában, súlyos egészségügyi problémákat okozva. Az ember is megbetegedhet, de ránk nem jelent halálos veszélyt a fertőzés.

A szívférgesség a globális felmelegedésnek és az utazási szokások megváltozásának köszönhetően ma már Magyarországon is veszélyezteti a kutyák, macskák és ritkán a vadászgörények egészségét. A betegség kórokozóját a szúnyogok terjesztik, ezért májusban az esősebb és melegebb idő beköszöntével fokozottan számolni kell vele: leginkább a tavak, a folyók és azok árterületei mellett. Az ország észak-keleti és déli régiójában, az Alföldön, Budapesten és Pest megyében, valamint az észak-dunántúli megyékben gyakoribb a megbetegedés. Az első esetet 2009-ben regisztrálták, de a laboratóriumba küldött vérminták esetében 2009-2014 között 17 százalékos gyakoriságot (PraxisLab) találtak, ami igen gyors növekedést és terjedést mutat. A szívféreg egyre gyakrabban akad fenn az állatorvosok szűrővizsgálatain.

Hazánkban három szúnyogfaj is hordozhatja a szívféreg lárváit: a parazita vérszívásakor a fertőzött kutyából származó féreglárvát egy újabb csípés során egy még egészséges állat testébe viszi, ahol a féreg szaporodni és növekedni kezd. A férgek a szervezetben vándorolnak, a nagyobb tüdőerekbe, a szívbe is eljutnak, ahol akár 30 cm hosszúra is megnőhetnek, és 7-10 évig élősködhetnek. A csípéstől számított első 6-7 hónapban a fertőzött állat tünetmentes, azonban a parazita kifejlődve súlyos problémát, gyakran halált okoz: kedvencünk fáradékonnyá válik, majd keringési, légzőszervi és szívpanaszok lépnek fel nála. A szívférgességgel az ember is megfertőződhet, de mivel a lárva nem tud teljesen kifejlődni a szervezetben, ránk nem jelent halálos veszélyt. Viszont a féreg a tüdőbe is bekerülhet, ahol gócos elváltozásokat okozhat, amelyek mellkasi röntgen alkalmával más elváltozásoknak tűnhetnek.

A betegséget viszont el lehet kerülni, amelynek legbiztosabb módja a szúnyogcsípés megakadályozása és a fertőzés elleni megelőző kezelés alkalmazása, amellyel a lárvákat lehet elpusztítani. Egy gyors vérvizsgálattal azt is ki lehet deríteni, hogy kedvencünk fertőzött-e: ezt érdemes fiatal állatnál félévente, később pedig évente elvégeztetni. Pozitív lelet esetén hosszantartó, kockázatos és költséges kezelésnek nézünk elébe, amely akár tizenötször is drágább lehet, mint a megelőzés, legyen szó gyógyszeres, vagy műtéti beavatkozásról. Legyen szívügyünk a kutyák szívének egészsége és a megfelelő eszközökkel előzzük- és állítsuk meg a szívférgesség terjedését és kialakulását!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.