Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. December 12. 13:17, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

„Szerbia jövője csakis az Európai Unióban lehet”

„Szerbia jövője csakis az Európai Unióban lehet”

Szerbia jövője csakis az Európai Unióban lehet, és csak az EU keretein belül oldható meg a koszovói kérdés.

Jelentette ki Borisz Tadics szerb államfő, a Szerb Demokrata Párt elnöke a politikai tömörülés vezető testülete előtt elhangzott vasárnapi beszédében.

Majdnem egyórás előadásában hangsúlyozta, hogy Szerbia egyetlenegy ok miatt nem kapta meg az uniós csatlakozáshoz szükséges tagjelölti státuszt: még mindig nem találtak megoldást arra, hogy Koszovó hogyan képviseltethetné magát a nemzetközi értekezleteken.

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek tanácsa pénteken úgy határozott, hogy legközelebb február 12-én értékelik, milyen haladást sikerült elérnie Belgrádnak a Pristinával folytatott tárgyalásokon, s milyen mértékben valósultak meg az eddigi megállapodások. Szerbia tagjelölti státuszáról a végleges döntést márciusban hozzák meg.

Szerbia „rendelkezik megoldási javaslattal a koszovói problémát illetően: ez pedig két – a szerb és az albán – realitásnak a tekintetbe vétele Koszovóban” – fogalmazott Tadics. Szerinte nem ördögtől való dolog egyszerre ragaszkodni az Európai Unióhoz és Koszovóhoz: a Koszovóról való lemondás naiv politizálás, az EU-tól való eltávolodás pedig veszélyes dolog lenne – mondta Tadics.

Szerbia tagjelölti státuszának elhalasztása egyebek között azt eredményezheti, hogy meginog az ország polgárainak hite Szerbia európai integrációjában – jelentette ki Egeresi Sándor, a vajdasági parlament elnöke azon a nemzetközi tanácskozáson, amelyet az emberi jogokról rendeztek Banja Lukában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.