Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 05. 07:38, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szép hetet tudhat maga mögött a forint

Szép hetet tudhat maga mögött a forint

Az előző hetek izgalmaihoz képest szinte unalmasra sikeredett a hét, legalábbis ami az adatközléseket és eseményeket illeti.

A megjelent makrogazdasági adatok komoly meglepetést nem okoztak: a termelői árak növekedési üteme mérséklődik, a munkaerő piacon érezhető javulás nem körvonalazódik, az árumérlegben pedig novemberben is számottevő többlet halmozódott fel.

Az IMF tárgyalásokkal kapcsolatban sincs új fejlemény, a kormány hamarosan elkészíti válaszlevelét az EU-nak, ezután láthatunk pontosabban a tárgyalások tényleges időzítését illetően. Igazán jelentős belföldi piacmozgató hír hiányában a hazai eszközök mozgásait is elsősorban külső tényezők határozták meg.Ennek megfelelően a forint árfolyama is elsősorban a globális kockázati étvágy ingadozásának függvényében alakult - írják a CIB Bank elemzői. A korábbi jelentős erősödés után a mögöttünk hagyott héten először néhány napi stagnálás következett (EUR/HUF 293-296 közötti irány nélküli kereskedés), majd újabb felértékelődési hullám jött, ami csütörtökön volt a legerősebb: ekkor átmenetileg EUR/HUF 290 alatti szinteken is születtek kötések. Innentől kezdve, továbbra is a nemzetközi hatások nyomán kisebb korrekció következett, s anyagunk zárásakor EUR/HUF 291 közelében ingadozott az árfolyam. Heti szinten ugyancsak erősödés mutatott a forint a svájci frankkal szemben.

A forinthoz hasonlóan elsősorban külső hatások mozgatták az állampapírpiacot is, ami zömében ugyancsak pozitív korrekciót tett lehetővé. A hét legelején azonban az ÁKK által meghatározott hivatalos hozamszintek még emelkedést mutattak, így összességében heti szinten nem mutatott jelentős változást a hozamgörbe. Kisebb lendülettel, mint az előző időszakban, de az utóbbi napokban is emelkedett a BUX index. A csütörtöktől csütörtökig tartó időszakot a pesti tőzsdeindex közel 2 százalékos emelkedéssel zárta. A vezető részvények közül most a Mol vitte a prímet, majd 3 százalékos felértékelődéssel, az OTP és a Richter kisebb mértékű erősödést mutatott, miközben az MTelekom kurzusa kissé visszacsúszott.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: euró, forint, IMF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni