Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Január 26. 12:48, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Százezrek emlékeztek

Százezrek emlékeztek

Egyiptomiak százezrei vonultak fel szerdán Kairóban és az ország más városaiban, hogy megemlékezzenek a Hoszni Mubarak elnök uralmát megdöntő felkelés kezdetének első évfordulójáról.

Az ország katonai vezetésének rendeletére ezen a napon szabadon engedtek mintegy háromezer foglyot a börtönökből.

A liberálisok és világiak, valamint az iszlamisták Kairóban, a Tahrír tér különböző oldalain gyülekeztek, tükrözve azt a mély politikai megosztottságot, amely Mubarak bukása óta kialakult az országban. A táblák, feliratok is azt mutatták, hogy nincs egyetértés abban, mit jelképez ez a nap, melyek a „január 25-i forradalom” céljai és azok elérésének eszközei, s abban sem, hogyan viszonyuljanak az országot közel egy éve irányító hadsereghez.

„Le a katonai uralommal!”, „Forradalmat a győzelemig, forradalmat Egyiptom minden utcáján!” – skandálta egy főleg fiatalokból álló csoport a tér egyik részén. A jól szervezett és a választásokon jelentős fölényt kivívó iszlamista pártok viszont – helyzetüknél fogva – nemigen támogatnának egy újabb felkelést.

A biztonsági szolgálatok tájékoztatása szerint gyakorlatilag minden kormányzóságban tartottak nagygyűléseket. Alexandra, Szuez és Iszmáilíja városban ezrek gyűltek össze. Nagyobb incidensről sehonnan sem érkezett jelentés.

Szerdán érvénybe lépett a gyűlölt rendkívüli állapot részleges feloldása, amit Egyiptom jelenlegi katonai vezetője, Huszein Tantávi marsall előző nap tévébeszédben jelentett be. Eszerint feloldották a több mint három évtizede érvényben lévő drákói törvényeket, de azok a „gonosztevőkkel” szemben hatályban maradnak.
„Gonosztevőkön” sok esetben egyszerű tüntetőket értettek a katonai hatóságok az utóbbi időben, és ez sokszor vált gúny tárgyává a független sajtóban. Fiatal tüntetők gyakran kántálták a tüntetéseken: „Gonosztevők vagyunk!”

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerdai közleményében bírálta a rendkívüli állapot feloldásának részleges voltát, úgy ítélve meg, hogy az „felhívás a (rendőrség általi) rossz bánásmód folytatására”. „Az annyi éven át visszaélésekre alkalmat adó rendkívüli állapot fenntartása mindazok megsértése, akik a jogállam visszaállítását szorgalmazták” – állapította meg közleményében Joe Stork, a HRW közel-keleti osztályának helyettes vezetője.

Az évfordulón mintegy háromezer fogoly hagyhatta el a börtönöket a legfelső katonai tanács rendeletére. A biztonsági szolgálatok illetékeseinek közlése szerint 1959-en közkegyelemben részesültek, 1014 másik, bűncselekményekért elítélt pedig jó magaviseletének köszönhetően szabadult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.