Városlista
2021. október 23, szombat - Gyöngyi

Hírek

2016. Június 16. 07:39, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Szakértő: az Iszlám Állam nem képes irányítani a magányos merénylőket

Szakértő: az Iszlám Állam nem képes irányítani a magányos merénylőket

Horváth József biztonságpolitikai szakértő nem feltételezi, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet tud olyan logisztikai láncolatot működtetni a Közel-Kelettől Párizsig,

amellyel percre pontosan képes lenne irányítani egy magányos merénylő tevékenységét. Horváth József ezt azzal kapcsolatban mondta el az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában, hogy keddre virradó éjszaka a franciaországi Magnanville településen egy iszlamista férfi halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot otthona ajtajában, majd túszul ejtette és meggyilkolta a feleségét.

Szavai szerint véletlen egybeesés, hogy ez a támadás a labdarúgó Európa-bajnokság idején történt. Ugyanakkor aggasztó - tette hozzá -, hogy az elkövető meg tudta találni a rendőrparancsnok lakását, ismerte az útvonalát, majd a sötét utcán megtámadta, ráadásul sajnálatos módon iszlamista "propagandaszöveget" is meg tudott jelentetni. Utóbbit úgy értékelte: azért nagyon káros, mert így a támadó másoknak adhat ösztönzést arra, hogy hasonló tetteket kíséreljenek meg.

A biztonságpolitikai szakértőt arról is kérdezték, hogy európai határvédelmi ügynökség, a Frontex nyilvánosságra hozta jelentését, amely szerint balkáni útvonal lezárása érdemben csökkentette a migrációs hullámot; Horváth József úgy válaszolt: szakmai szemmel nem volt tartható az eddigi álláspont, ki kellett mondani, hogy a balkáni útvonal lezárása a leghatékonyabb megoldás, így lehet legjobban védeni Nyugat-Európát.

A szakértő arról is beszélt, hogy új migrációs útvonal alakulhat ki Lengyelországon keresztül. Szavai szerint mivel Ukrajnában instabil helyzet alakult ki az elmúlt években, a keleti határokat kiemelten védi az ország az oroszokkal szemben, így a lengyel-ukrán határ védelme kevésbé biztosított, és ezt a szervezett bűnözői csoportok "pillanatok alatt" felismerik és kihasználják.

Horváth József jelezte: nem ezrével mennek naponta Németország felé ebből az irányból, hanem csupán azok, akik meg tudják fizetni az embercsempészeket és biztonságosabbnak tűnő, gyorsabb útvonalon igyekeznek elérni céljukat.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 23. 06:00, szombat | Külföld

Elkezdték használni a szerbek a saját Szputnyik V vakcinájukat

Elkezdték használni péntektől Szerbiában a Szputnyik V nevű, a koronavírus elleni orosz oltóanyagnak a nyugat-balkáni országban gyártott változatát

2021. Október 22. 09:56, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma 242,4 millió, a halálos áldozatoké 4,93 millió a világon

A világon 242 475 242 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 929 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

2021. Október 22. 08:54, péntek | Külföld

Kórházban került Erzsébet királynő

Kórházban töltött egy éjszakát a brit uralkodó. A Buckingham-palota csütörtök éjszakai tájékoztatása szerint a 95 esztendős II. Erzsébet királynő szerda délután kereste fel a kórházat

2021. Október 22. 08:00, péntek | Külföld

Vádat emeltek a brit parlamenti képviselő felételezett gyilkosa ellen

Vádat emeltek csütörtökön egy 25 éves brit férfi ellen, akit Sir David Amess parlamenti képviselő meggyilkolásának gyanújával vettek őrizetbe a múlt héten.