Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 19. 11:33, szombat | Helyi
Forrás: MTI,kép:google;szerző:Hné Hajni

Szabó Máté:a gyermekmenekülteket a bicskei helyett a fóti gyermekközpontban helyezik el.

Szabó Máté:a gyermekmenekülteket a bicskei helyett a fóti gyermekközpontban helyezik el.

Sajtóközlemény szerint a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon már nem fogad menekült gyermekeket.

Az alapvető jogok biztosának 2009 novemberében tett javaslata alapján a bicskei menekülttábor helyett a fóti gyermekközpontban helyezik el a menedékkérő kiskorúakat, mivel az ottani állapotok nem voltak alkalmasak a nevelésre és a magyarországi viszonyok megismerésére. 2011 szeptemberéig a bicskei táborból minden gyermek átkerült a gyermekotthonba.-olvasható az MTI sajtóközleményében.

Szabó Máté ombudsman szerint a gyermekotthonban szükség lenne elkülönítőhelyiségre, az ott dolgozó pedagógusoknak pedig szakértői támogatásra.

Korábbi kezdeményezésére a szociális és munkaügyi miniszter, valamint a közigazgatási és igazságügyi miniszter a fóti Károlyi István Gyermekközpontban törvénymódosítással létrehozta a kísérő nélküli kiskorúak otthonát.

Megállapítást nyer, hogy a menedékjogi eljárás alatt álló, menekültként elismert vagy utógondozott külföldi kiskorúak körülményei a fóti intézményben a bicskeinél lényegesen jobbak.

Közleményében olvasható:

"-a gyermekközpontban nincs elkülönítőhelyiség, ahol az újonnan érkező, fertőző betegségben vagy élősködőktől szenvedő fiatalokat gondozhatnák, gyógyíthatnák. Ez a testi és lelki egészséghez való, az alaptörvényben is rögzített jog érvényesülését is veszélyezteti."

"-a külföldi gyermekeket oktató iskola és a gyermekközpont munkatársai szerint szinte valamennyi kiskorút súlyosan megviselték a menekülésükkor átélt megrázkódtatások, mindez pedig súlyveszteséget, krónikus fejfájást, váratlan és kontrollálhatatlan dühkitöréseket is előidéz. A gyermekközpontban dolgozó pszichológusok és fejlesztő pedagógusok azonban nem tudják megfelelően ellátni őket, hiszen a fóti speciális gyermekotthon lakóival is nekik kell foglalkozniuk.Ezért ezeknek a fiataloknak és az őket gondozóknak is szükségük lenne szakértői támogatásra, ugyanis a gyermekek elmesélik az átélt szörnyűségeket a velük foglalkozó pedagógusoknak, mindez pedig őket is megviselheti."-zárul a közlemény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére