Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 02. 07:07, hétfő | Külföld
Forrás: STOP

Súlyos üzemanyaghiány Nagy-Britanniában

Súlyos üzemanyaghiány Nagy-Britanniában

Súlyos üzemanyaghiány alakult ki Nagy-Britanniában a pánikszerű felvásárlás miatt, amely az üzemanyag-szállító tartályautók vezetőit képviselő szakszervezet sztrájkfelhívása nyomán kezdődött országszerte.

A brit üzemanyag-kiskereskedelmi szövetség adatai szerint motorbenzinből a héten az előző heti fogyasztáshoz képest 172 százalékkal, dízelolajból 376 százalékkal nagyobb volt a forgalom, és péntek estére a brit töltőállomások húsz százaléka már kifogyott az üzemanyagból.

A legnagyobb brit szakszervezeti szövetség, a Unite megszavaztatta az öt nagy brit közúti üzemanyag-fuvarozó cég kétezer gépkocsivezetőjét a sztrájkakcióról, és a többség a munkabeszüntetésre voksolt. A Unite kötelekébe tartozó sofőrök munkáltatói szállítják az üzemanyagot a 8706 brit töltőállomás 90 százalékának.

A Unite - amely az akcióval a gépkocsivezetők munkafeltételeinek javítását akarja kiharcolni - először nem zárta ki, hogy a sztrájk időpontját éppen a húsvéti ünnepekre tűzi ki, amikor rendszerint brit családok milliói kelnek útra autóval. Az érdekképviselet azonban pénteken már azt közölte, hogy húsvétkor biztosan nem lesz sztrájk.

Ekkorra azonban már országszerte pánikszerű felvásárlási hullám alakult ki, autósok ezrei töltötték az üzemanyagot a gépkocsik tartálya mellett kannákba és mindenféle egyéb alkalmi tárolóeszközbe.

A kialakult helyzetért az autós érdekképviseleti szervezetek egyértelműen a brit kormány súlyosan elhibázottnak tartott kommunikációját tették felelőssé.

David Cameron miniszterelnök a hét közepén ugyanis a benzintankok feltöltését javasolta az autósoknak, Francis Maude kabinettitkár pedig ezt megtoldotta azzal, hogy "nem árt, ha az autósok a garázsban, kannában is tárolnak egy kis üzemanyagot". Szakmai szervezetek különösen ez utóbbi kijelentést bírálták, nem utolsósorban azért, mert a nyilatkozó szakértők véleménye szerint ez a pánikvásárlás ösztönzése mellett tűzveszélyt is okozhat.

A politikai vitát különösen kiélezte egy súlyos baleset. Az észak-angliai Yorkban egy 46 éves nő testfelületének 40 százalékán megégett, amikor konyhájában benzint próbált áttöltetni egy kannából egy kisebb tárolóedénybe, de a bekapcsolva hagyott konyhai tűzhely lángjától a benzinpára belobbant.

A sérültet válságos állapotban szállították kórházba, az ellenzéki Munkáspárt pedig Francis Maude lemondását követelte, azzal indokkal, hogy ő javasolta az üzemanyag háztartási felhalmozását.

A brit kormány már csütörtökön közölte, hogy Maude javaslatát "visszavonja", pénteken pedig azt az ajánlást is visszavonta, hogy az autósok lehetőleg töltsék fel járművük üzemanyagtankját, tekintettel arra, hogy a következő két hétben már valószínűleg nem lesz sztrájk.

A szakszervezetnek a brit sztrájktörvény értelmében egy héttel előre be kell jelentenie a munkabeszüntetést, ez pedig egyelőre nem történt meg, sőt hétfőn várhatóan tárgyalások kezdődnek az érdekképviselet és a munkáltatók között a munkaügyi békéltető fórum (ACAS) közvetítésével.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.