Városlista
2022. december 6, kedd - Miklós

Hírek

2011. December 29. 14:49, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Súlyos döntést kell meghozniuk

Súlyos döntést kell meghozniuk

A japán kormány ideiglenes atomhulladék-tárolót szeretne Fukusima prefektúrában, míg a helyi vezetők atommentes jövőt akarnak.

Hoszono Gosi japán környezetvédelmi miniszter Szato Juhei fukusimai kormányzóval folytatott tárgyalása során ismertette tervét, amely szerint a megsérült fukusimai erőmű közelében található, súlyosan szennyezett területeken egy átmeneti atomtemetőt hoznának létre a márciusi atombaleset következtében keletkezett nukleáris hulladék tárolására. Hoszono elmondása szerint nem kivitelezhető azon területek fertőtlenítése, ahol az évi várható sugárdózis értéke meghaladja a 100 millisievertet, így ezeket a nagyrészt a Fukusima–1 erőmű közvetlen közelében található földeket az állam felvásárlás vagy hosszú távú kölcsönbevétel útján átvenné, és a hulladék tárolására használná fel.

Szato szerint a terv nagyon komoly következményekkel járna az érintett települések számára, hozzátéve, hogy a prefektúra kormányzata az érintett községekre bízza a döntést. Vatanabe Tosicuna, az egyik érintett város, Okuma polgármestere úgy nyilatkozott, hogy „a nagy kihívás előtt álló” település vezetése „gondosan mérlegeli” a felkérést. A kormány 2013 márciusáig tervez határozni az atomtemető helyéről, ahol 2015 januárjától tárolnák a nukleáris hulladékot.

Ezzel egy időben a fukusimai kormányzat újjáépítési tervében a prefektúrában található tíz atomreaktor felszámolását helyezte kilátásba. A terv a márciusban balesetet szenvedett, már korábban lebontásra ítélt Fukusima–1 erőmű mellett a földrengést és cunamit komolyabb károk nélkül átvészelő, négy reaktorral rendelkező Fukusima–2 létesítmény leállítását is magában foglalja.

A prefektúra tervében a terület fertőtlenítése mellett a megújuló energiaforrások felhasználásának jelentős növelése és sugárzással kapcsolatos betegségeket kúráló gyógyszerek kutatásának ösztönzése is szerepel. Szato azt reméli, hogy a terv, amelyet „az újjáépítés iránytűjének” nevezett, a prefektúra fejlődésének biztosítása által a márciusi katasztrófákat követően elmenekült fiatalokat is képes lesz majd visszavonzani Fukusimába.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 04. 18:44, vasárnap | Külföld

Manfred Weber: újabb migrációs válság alakulhat ki Németországban

2022. December 04. 11:11, vasárnap | Külföld

Amerikai védelmi miniszter: a következő évek meghatározzák Európa biztonságának jövőjét

A következő néhány év fogja meghatározni a Kínai Népköztársasággal való versengés kereteit és fogja kialakítani Európa biztonságának jövőjét is

2022. December 01. 13:54, csütörtök | Külföld

Lavrov: nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai

Nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki moszkvai, az európai biztonság kérdéseiről megtartott sajtótájékoztatóján.