Városlista
2022. január 22, szombat - Vince

Hírek

2021. November 05. 07:00, péntek | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Stabil a járványhelyzet Spanyolországban

Stabil a járványhelyzet Spanyolországban

Spanyolországban stabil a járványhelyzet, szemben más európai országokkal - mondta a spanyol egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón csütörtökön Madridban.

Carolina Darias hangsúlyozta: a 100 ezer lakosra vetített új esetek száma továbbra is 50 alatt van, az elmúlt egy hétben 46-ről 49-re emelkedett, amely azonban "minimális" növekedésnek tekinthető.

Beszámolója szerint csökken az egészségügyi ellátásra szorulók száma, a kórházi kapacitások 1,8 százalékát veszik igénybe a Covid-betegek, míg az intenzív osztályos ágyak 4,5 százalékán látnak el koronavírus fertőzötteket. A járványnak naponta átlagosan nyolc halálos áldozata van az országban - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a domináns delta változat mellett a fertőzések 5-6 százalékáért az újabb, úgynevezett delta plus variáns a felelős.

A tárcavezető felhívta a figyelmet az elővigyázatosság fenntartásának fontosságára tekintettel a romló európai helyzetre, és az oltás beadatására kérte azokat, akik eddig nem tették meg.

A 47 milliós dél-európai országban több mint 37,3 millióan kapták meg eddig a vakcinák mindkét dózisát. A teljes lakosság átoltottsága 78,7 százalékos, a jelenleg oltható, 12 év felettieket tekintve pedig 88,7 százalék.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Spanyolország eddig több mint 20 millió adag oltóanyagot adományozott dél-amerikai és afrikai országoknak, amelyet az év végéig 30 millióra növel.

Katalóniában a bíróság csütörtökön jóváhagyta az autonóm kormány döntését, hogy az éttermek és szállodák táncos rendezvényein csak oltási igazolással vagy negatív PCR-teszttel lehessen részt venni. Eddig ezt a korlátozást az éjszakai zenés szórakozóhelyeken alkalmazták a tartományban.

A Baleár-szigetek diszkóiban is érvényben van hasonló intézkedés, amit most december 8-ig meghosszabbítottak.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 22. 05:00, szombat | Külföld

Jelentősen csökkent a járvány terjedési ütemét mutató reprodukciós ráta Angliában

Jelentősen csökkent a koronavírus-járvány angliai terjedésének ütemét jelző R reprodukciós mutató a pénteken ismertetett új adatok alapján.

2022. Január 21. 16:09, péntek | Külföld

Az alacsony átoltottság miatt nem enyhítenek a korlátozásokon Horvátországban

Horvátországban a lakosság alacsony átoltottsága miatt egyelőre nem enyhítenek a járványügyi korlátozásokon - jelentette ki Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén.

2022. Január 21. 13:07, péntek | Külföld

Különleges medúzák inváziója lepte el az ausztrál partokat

Hatalmas mennyiségben mossa partra a víz a fájdalmas csípésű telepes medúzafaj, a portugál gálya (Physalia physalis) egyedeit Ausztráliában.

2022. Január 21. 08:00, péntek | Külföld

Lassult a Szlovákiában élő magyarok létszámának fogyatkozása

Mintegy 36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, ám a fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult, számszerűen a felére esett vissza az előző évtizedhez képest