Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Július 22. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Őssejtből fogakat - már közel a megoldás

Őssejtből fogakat - már közel a megoldás

Japán kutatók őssejtek segítségével állítottak elő használható, beépülésre képes fogat. Az új szervet beültették egy egér szájába, ami tökéletesen tudja használni „szerzeményét”.

A tudósok most azon ötletelnek, hogy milyen módon lehetne az embereken is segíteni.

A Tokiói Egyetem professzora, Takasi Tsuji munkatársaival együtt hámsejt és embrionális őssejt kombinálásával fogcsírát hozott létre. Ezt kollagénformára erősítették, így ki is alakult a már használható rágószerv. - írja a Népszabadság.

Ezt egy felnőtt egér veséjét körülvevő membrán alatt alakították ki. Még az íny is megjelent. Ezt követően a zápfogat átültették egy egy hónapos egér szájába, ahol sikeresen beágyazódott és rögzült. A látottak alapján tökéletesen lehet vele rágni, és a fájdalmat is érzi ez a szerv.

A tudósok közölték, hogy most vizsgálják az emberi alkalmazás lehetőségét. Paul Sharp, a londoni Kings’ College kutatója úgy gondolja, hogy ehhez a vesében való növesztést mindenképpen el kellene hagyni, és ki kell alakítani egy olyan eljárást, melyben a testen kívül is tökéletesen lehet növeszteni a szerveket. Ha ez sikerül, akkor ez új korszakot hozhat a fogpótlás történetében.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.