Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Március 12. 18:16, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Sok dolga lesz az új német kormánynak

Sok dolga lesz az új német kormánynak

Sok dolga lesz az új német szövetségi kormánynak, és megalakulása után rögtön el is kezdi a munkát - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben a koalíciós szerződés aláírása előtt.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a közös kormányzásra készülő pártok vezetőinek tájékoztatóján elmondta, hogy az új kormánynak választ kell adnia az embereket foglalkoztató kérdésekre, így gondoskodnia kell arról, hogy a szociális piacgazdaság modellje megújuljon és alkalmazkodjon a globalizáció és a digitalizáció miatt változó környezethez.

Gondoskodnia kell arról is, hogy "mindenkihez elérjen a jólét", és a szociális biztonságtól a közbiztonságig terjedően biztonságot nyújtó, cselekvőképes állam épüljön. Ez azt is jelenti, hogy a menekültek integrációjában és a védelemre nem szoruló, németországi tartózkodásra nem jogosult emberek ügyében is érvényt kell szerezni a jognak és a törvényeknek. Ezen a területen nagy feladatok várnak az új kormányra - mondta Angela Merkel.

Az Európai Unióval (EU) kapcsolatban hangsúlyozta: a klímaváltozástól kezdve a méltányos nemzetközi kereskedelmen át a menekülést és migrációt kiváltó tényezők felszámolásának ügyéig számos területen látszik, hogy még egy olyan nagy ország sem tud egyedül megbirkózni a kihívásokkal, mint Németország, ezért szükség van a közös értékeken alapuló és közösen cselekvő Európára. Az új német kormány az euró stabilizálásához, az EU közös védelmi politikájához, a külső határának védelméhez és a közös külpolitikájához is hozzá akar járulni - mondta Angela Merkel, külön kiemelve a közös külpolitika fontosságát az Oroszországgal és Kínával folytatott kapcsolatokban.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kelet-ukrajnai válság ügyében az oroszországi elnökválasztás után lehet előrelépésre számítani, az Oroszország elleni szankciók lazításáról pedig nem lehet tárgyalni a válság politikai rendezését szolgáló minszki megállapodás végrehajtásának előrehaladása nélkül. Jelezte: eddig azt a minimális követelményt sem sikerült tíz napnál hosszabb ideig teljesíteni, hogy hallgassanak el a fegyverek a válságövezetben.

Az amerikai védővámokról azt mondta, hogy az új kormány a megalakulása után keresi majd a tárgyalás lehetőségét a washingtoni vezetéssel.

Az euróövezet reformjáról elmondta, hogy mindhárom kormánypárt egyetért a bankunió és a tőkepiaci unió kiteljesítésének kérdéseiben. Az euróövezeti költségvetés ügyében még tárgyalni kell a többi tagországgal, meg kell beszélni, hogy "mit is akarunk pontosan", milyen célt szolgálhat a közös büdzsé.

Hangsúlyozta, hogy a takarékos államháztartási politikát és az államadósság csökkentését előíró stabilitási és növekedési paktum érintetlen, és továbbra is érvényes, hogy minden tagországnak önállóan kell felelőséget vállalnia adóssága törlesztéséért.



Elmondta, hogy még a március 22-én kezdődő uniós csúcs előtt látogatást tesz Párizsban Emmanuel Macron francia elnöknél.

Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ügyvezető elnöke kiemelte, hogy a második világháború utáni német történelem negyedik nagykoalíciója "nem szerelmi házasság" eredménye, de a szociáldemokraták készen állnak a konstruktív együttműködésre. Számukra a kormányzás nem öncél, hanem lehetőség arra, hogy minden egyes napon egy kicsit jobbá tegyék a Németországban élő emberek életét.

A legfontosabb feladatnak az EU, a demokrácia és a németországi jólétet biztosító szociális piacgazdaság megőrzését nevezte. Kiemelte, hogy a jobboldali populista pártok erősödése és a digitalizáció közepette olyan elképzeléseket kell kidolgozni, amelyek a húszas és a harmincas években is biztosítják e célok teljesítését.

A pénzügyminiszteri tisztség várományosa hitet tett az államháztartási egyensúly megőrzését célzó, fegyelmezett pénzügypolitika mellett, kitartva a tárca előző vezetője, Wolfgang Schäuble irányvonala mellett.

A menekültüggyel és migrációval kapcsolatban aláhúzta, hogy az SPD mindig is a "pragmatikus humanitás irányvonalát" követte, és ebben nem terveznek változást. Nem jelez irányváltást Manuela Schwesig mecklenburg-elő-pomerániai SPD-s miniszterelnök azon nyilatkozata sem, miszerint az eddiginél őszintébben kell beszélni az integráció határairól.

Horst Seehofer, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke hangsúlyozta, hogy a három párt "nagykoalíciót alkot a kisemberekért", a társadalom többségét alkotó középrétegekért, amelyek bizalmát csak munkával és teljesítménnyel nyerheti el.

Hozzátette, hogy a tavalyi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás eredményeiből tanulva minden korábbinál erősebben jelenítik meg a "szociális dimenziót" a koalíciós szerződésben, ezt mutatja a többi között, hogy az adófizetők 90 százalékának csökkennek a terhei, és "gigantikus" fejlesztések indulnak az ápolásra szorulók ellátásában.

Kiemelte, hogy pártja teljes mértékben elégedett a koalíciós szerződéssel, így a menekültüggyel, migrációval, bevándorlással kapcsolatos fejezetekkel is. A belügyminiszteri tisztség várományosa leszögezte, hogy a bűncselekmények elkövetőivel szemben a zéró tolerancia elve érvényesül, származástól, nemzetiségtől függetlenül.

A tájékoztató után a Bundestag egyik irodaépületében a pártelnökök, a frakcióvezetők és a pártfőtitkárok ünnepélyesen aláírták a koalíciós szerződést. A Bundestag szerdán választja meg ismét - negyedik alkalommal - Angela Merkelt kancellárnak. Utána Frank-Walter Steinmeier államfő a hivatalában kinevezi a kormány tagjait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése