Városlista
2021. május 16, vasárnap - Botond, Mózes

Hírek

2011. Július 22. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Sárkányt mértek az Állatkertben

Sárkányt mértek az Állatkertben

Sárkányt mértek csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai.

A 2008-ban Budapestre került, akkor alig egy éves komodói varánusz az elmúlt három esztendő során kétszer olyan hosszúra nőtt, mint érkezésekor volt. Az állatgondozók 191 centiméteresnek mérték az állat teljes testhosszát, az orra hegyétől a farka végéig. A varánuszt egyúttal meg is etették - egész patkányokat falt fel a meghívott újságírók előtt.


Majdnem két méteres, nagyjából húsz kilós, és egy-egy etetéskor hat-hét patkányt is megeszik. Ezek Irwin, a Fővárosi Állat- és Növénykertben látható komodói sárkány legfontosabb paraméterei. Az állatot csütörtökön mérték le az állatgondozók, hogy megtudják, mennyit gyarapodott azóta, hogy Budapestre került.

Irwin 2007. január 15-én kelt ki a tojásból a Chesteri Állatkertben, s ezzel már egy csapásra világhírűvé lett a testvéreivel együtt. Ez volt ugyanis az első ténylegesen dokumentált eset, amikor egy nőstény komodói varánusz anélkül rakott le termékeny tojásokat, hogy előzőleg hím állattal találkozott volna. Ez a faj ugyanis – a magasabbrendű gerincesek között egyedülálló módon – képes a szűznemzésre is az ivaros szaporodás mellett.

A faj ezen szaporodásbiológiai sajátosságát azonban csak Irwin és testvéreinek világra jövetelével sikerült kétséget kizáróan bizonyítani. A hír akkoriban bejárta a világsajtót, a Steve Irwin emlékére elnevezett ifjú varánusz pedig nőni kezdett. 2008 áprilisában Irwin a Fővárosi Állat- és Növénykert lakója, s egyben az első a faj legelső Magyarországon látható képviselője lett. Az érkezésekor még igen fiatal, egy méteresnél is rövidebb állat az elmúlt három év során igen sokat nőtt, és mostanra – a csütörtökön elvégzett mérés szerint – 191 centiméteres hosszúságot ért el. Természetesen a jövőben ennél még hosszabb is lesz, hiszen az idősebb komodói sárkányok testhossza akár a három métert is meghaladhatja - írja közleményében Hanga Zoltán intézményi szóvivő.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: állatkert

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 16. 11:03, vasárnap | Belföld

Meghalt 61 beteg, 718-cal nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 61, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 718 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap,

2021. Május 16. 08:57, vasárnap | Belföld

Szlovák férfitől szerezte be a drogot a magyar díler - VIDEÓ

Összesen közel 270 USA dollárt, több mint 30 000 eurót és mintegy 27 millió forintot foglalt le tőlük a KR NNI.

2021. Május 16. 07:00, vasárnap | Belföld

Emmi: semmilyen kórházat nem akarunk bezárni!

Újabb szándékos rágalmazásnak és félremagyarázásnak tartja a baloldal részéről az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt az információt, amely szerint kórházbezárásokra készülnének.

2021. Május 16. 06:00, vasárnap | Belföld

Szlávik: kedvező a 16-18 évesek oltási hajlandósága

Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, hiszen ezzel ők is részei lesznek az össznépi védettségnek