Városlista
2021. május 13, csütörtök - Szervác

Hírek

2012. Február 02. 07:45, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Részvénypiaci kilátás: hosszabb távra már érdemes vásárolni

Részvénypiaci kilátás: hosszabb távra már érdemes vásárolni

Világszerte gyenge növekedési kilátások, ruganyosabb amerikai talpra állás és a vártnál talán enyhébb európai visszaesés befolyásolja majd idén az értékpapír-piaci folyamatokat.

Szélsőséges szcenárióra és az eurózóna szétesésére azonban nem számít a KBC Equitas. A tőzsdézőknek jó hír, hogy a tengerentúli és a magyar tőzsdéken is találni jó vételi lehetőséget, ám azt nem lehet kimondani, hogy a részvények általánosan olcsók lennének.

Az amerikai gazdaság az európainál rugalmasabbnak és alkalmazkodóbbnak látszik, igaz, a válság utáni talpra állást jelentős költségvetési támogatás is segíti, ami viszont nem tartható fenn túl sokáig. Márpedig ha csökken a fiskális ösztönzés, az egyre gyengébben bővülő fogyasztás révén a vállalati profitok is eshetnek. „Nem állítható, hogy a tengerentúli részvények nagyon olcsók lennének, értékeltségük inkább közepesnek mondható” – emelte ki Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője. Szerinte azok, akik a tőzsdei cégek alacsony értékeltségről beszélnek, nem veszik figyelembe, hogy a cégekhez kapcsolt profitvárakozások túlzóak.

Az elemzői várakozásokba ugyanis még nem épült be több, az eredményt várhatóan csökkentő tényező. „Figyelmeztető jel, hogy alig indult meg Amerikában a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon, máris sorozatban jöttek ki a jövőbeli lassulást előre vetítő, befektetőknek szóló figyelmeztetések” – mondta Somi András. Hiába tűnnek kedvezőnek a gyorsjelentések, láthatóan nagyobb az aránya azoknak a vállalatoknak, amelyek kénytelenek csökkenteni jövőbeli prognózisaikon.

Amennyiben módosulnak az elemzői várakozások, a részvények árazása sem tűnik majd olyan vonzónak. Markáns áresést nem vár a KBC Equitas, 2012 első felében inkább az árak oldalazó mozgására számít, hol növekvő, hol csökkenő iránnyal, amíg helyükre nem kerülnek a várakozások. „Ilyen körülmények között nem ajánlatos a teljes piacra – azaz tőzsdeindexekre – fogadni, inkább egyedi céges sztorikat kell keresni” – figyelmeztet az elemző, példaként a McDonalds papírját felhozva, amelynek részvényei tavaly július óta közel 25 százalékkal drágultak, jelentős részben az ázsiai terjeszkedésnek és az olcsó étkezési lehetőségek iránti növekvő keresletnek hála, amely az előttünk álló időszakban is fennmaradhat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 13. 18:06, csütörtök | Belföld

Temetőből lopott mécsesekkel világított otthonában egy férfi, vádat emeltek ellene

Temetőből lopott elemes mécsesekkel világított otthonában egy füzesabonyi férfi, vádat emeltek ellene - tájékoztatta a Heves megyei főügyészség csütörtökön az MTI-t.

2021. Május 13. 16:55, csütörtök | Belföld

Gulyás: Magyarország másfél-két hónapos előnyben van

Mivel nemcsak nyugati, hanem keleti vakcinákkal is oltanak, Magyarország másfél-két hónapos előnyben van a többi európai országhoz képest

2021. Május 13. 16:40, csütörtök | Belföld

Megszúrt egy ápolónőt egy beteg

A rendőrök büntetőeljárást indítottak azzal az asszonnyal szemben, aki egy miskolci kórházban megszúrta az ápolóját.

2021. Május 13. 15:54, csütörtök | Belföld

Pünkösd után érhetjük el az ötmillió első oltást

A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal