Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 10. 07:18, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Puccskísérlet Orbán ellen?

Puccskísérlet Orbán ellen?

A Magyar Nemzetnek is megerősítették a hvg.hu hírportál értesülését, miszerint Orbán Viktor a Fidesz–KDNP Egerben tartott frakcióülésén beszélt a magyar kormányt és személyét megcélzó puccskísérletről.

Az elmozdítására felhasználták a nemzetközi médiát, és részt vettek benne hazai és külföldi diplomaták egyaránt. Orbán szerint sikerült leverni a kormányváltást vagy legalábbis a miniszterelnök elmozdítását célzó támadásokat – elmarad a puccs.

Csütörtök folyamán – a nyilvánosság elől elzárt tanácskozás második napján – a képviselők által felvetett kérdések játszották a főszerepet. Az első naphoz hasonlóan előkerült a devizahitellel rendelkező önkormányzatok árfolyam-különbözet miatti problémája. Orbán Viktor szerda éjjel egyértelművé tette, hogy nem terhelhetők tovább a bankok, vagyis nem várható egyoldalú törvényi megoldás ezen a területen.

A Magyar Nemzet információi szerint alig néhány órával később a kormányfő már késznek mutatkozott némi segítségre, tette ezt azt követően, hogy több polgármesteri tisztséget betöltő képviselő jelezte, egyedül nem képesek megoldani a problémát. Orbán Viktor nem ígért törvényi szabályozást a tárgyalásokhoz, de kormányzati segítséget igen – tartva magát a korábbi kijelentéséhez.

A csütörtök délelőtti tanácskozáson előkerültek a korábban elrendelt rezsistop körüli tapasztalatok is. A lap kitér rá, Orbán Viktor javaslata – a vita lezárásaként – az volt, hogy kerüljenek vissza az állam hatáskörébe azok a közműcégek, amelyeknek garantált piacuk van. A miniszterelnök konkrétan említette a hulladékgazdálkodás és a vízi közművek területét. Egerben csütörtök délután a járásokkal kapcsolatos vita szerepelt a programban, és Pintér Sándor belügyminiszter tartott beszámolót a közmunkaprogramról.

A Magyar Nemzet januárban elsőként adott hírt arról, hogy elkészültek azok az előterjesztések, amelyek alapján 168 járás és hét budapesti körzet jön létre 2013. január elsejétől. A lap információi szerint az előterjesztő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a szakmai irányítást helyezi előtérbe, míg a frakció meghatározó polgármesterei sokkal inkább a jelenlegi politikai status quo fenntartása mellett érvelnek.
Komoly viharokat okoz a járási rendszer fölállítása több Balaton melletti településen, mivel szerintük sok esetben szembemegy a korábbi kistérségi beosztással. Egyelőre nem lehet tudni, milyen hátrányokkal járhat majd egy településre nézve, ha nem lesz járási központ, mivel a pontos részletek még nem ismertek. (MNO)

Csütörtök éjszaka Orbán Viktor értékelőjében megerősítette, hogy a következő időszakban kijavítják a 2010 májusa óta, a törvényhozás rohamtempójában elkövetett hibákat. A miniszterelnök kiállt a felsőoktatás és az egészségügyi rendszerek átalakítása mellett.

A BKV támogatásáról azt mondta, hogy első lépésként a városvezetésnek és a kerületeknek kell kidolgozniuk egy olyan hosszú távú megoldást, amely mögé a kormány is nyugodt szívvel sorakozhat fel. Orbán kitért rá, hogy az állam nem folytathatja az eddigi finanszírozást, a fővárosnak is állnia kell a rá eső részt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára