Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Január 02. 13:46, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Piaci pletyka is gyengíti a forintot - újból 315 forint fölött a jegyzés

Piaci pletyka is gyengíti a forintot - újból 315 forint fölött a jegyzés

Nem kezdte jó passzban az új évet a forint, az euróval szembeni jegyzés már 315 forint fölött áll.

A hazai deviza már pénteken is jelentősen gyengült, miután megszavazták a parlamenti képviselők az MNB-törvény módosítását. Ennek megfelelően a jelenleg héttagú grémium létszáma maximum kilenc főre emelkedhet, a két új tag közül az egyik alelnök lesz, ezzel tovább növekedik a kormányzati befolyás a monetáris tanácsban. Egyes elemzők szerint a forintot gyengíti az a pletyka is, miszerint Brüsszelben már keresik a lehetőséget Magyarország szankcionálására.

A tervezet ismert volt a piaci szereplők előtt, az EU/IMF-tárgyalások kapcsán azonban arra számítottak a befektetők, hogy meghátrál a kormányzat és átdolgozza a terveit. Az eddigiek fényében az Equilor elemzői arra számítanak, hogy ez csak nehézkesen valósulna meg, mivel úgy érzik, hogy egyelőre csak esernyőként kívánja alkalmazni a kormányzat az EU/IMF-duót és csak abban az esetben vennénk igénybe segítségüket, ha a piaci finanszírozás elapadna.A múlt heti kötvényaukciókon már mutatkoztak jelei a befektetői bizalom apadásának, a következő hetekben ismét ízelítőt kaphatunk abból, amikor a vevők adott esetben távol maradnak a jegyzésektől. Közben a Raiffeisen elemzői szerint a forintot gyengíti az a pletyka is, hogy az Európai Parlamentben vizsgálják Magyarország uniós szavazati jogának megvonását a jegybanktörvény miatti szankcióként – írta a privatbankar.hu. Annak ellenére, hogy közvetlen államcsőd-szituáció nincs, egyre növekszik az ettől való félelem: a magyar CDS-árazás tartósan 600 bázispont fölött található.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: deviza, forint

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.