Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Május 11. 17:07, szerda | Belföld
Forrás: mti/fotó: police.hu

Pénzmosoda-hálózatot számolt fel a rendőrség

Pénzmosoda-hálózatot számolt fel a rendőrség

Pénzmosoda-hálózatot számolt fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), az ügynek eddig 27 gyanúsítottja van és a bűncselekményekkel okozott kár megközelíti a 60 millió forintot

- közölte a rendőrség honlapján a BRFK szerdán.

Azt írták: kiberbűnözés elleni osztályuk üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett, jelentős kárt okozó csalás és üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett pénzmosás bűntett miatt folytat nyomozást.

Az ismeretlen elkövetők internetalapú hívásokkal úgy értek el több tucat embert, hogy azok telefonján egy pénzintézet központi telefonszáma jelent meg hívó félként. Mivel a sértettek meg voltak győződve, hogy saját bankjuktól hívták őket, a vonal másik végén az elkövetők könnyen rávették őket, hogy pénzt utaljanak egy megadott számlaszámra, vagy megadják banki adataikat, amelyek segítségével a csalók hozzáférhetnek bankszámláikhoz. A spoofing-ként ismert bűncselekménnyel okozott kár megközelíti a 60 millió forintot - írták.

A nyomozás során megállapították, hogy a csalásokat és az abból származó hasznot elrejteni igyekvő pénzmosást más elkövetői kör hajtotta végre. A "piszkos pénzek" fogadására Kelet-Magyarországon nyitottak számlákat, ahonnan készpénzben vették fel az érkező összegeket.



A nyomozók még április végén egy szervezett akcióban több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyszínen 15 feltételezett elkövetőn ütöttek rajta. Eddig 27 embert gyanúsítanak pénzmosással, köztük a 24 éves B. Dezsőt és a 48 éves H. Zsoltot, akik az adatok szerint nehéz anyagi körülmények között élő embereket tíz-húszezer forintért vettek rá pénzmosásra számlanyitással és a milliós összegek felvételével. A két férfit őrizetbe vették, azóta letartóztatásba kerültek, a többi gyanúsított szabadlábon védekezik.

A csalásokból befolyt pénzeket a beszervezők egy ukrán állampolgárnak adták át, aki ellen a bíróság európai elfogatóparancsot adott ki. A rendőrség honlapján szereplő körözés adatai szerint a férfit már január óta keresik pénzmosás miatt.

A bűncselekmény többi elkövetője után folytatják a nyomozást.

Címkék: elfogás, pénzmosoda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő