Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2022. Március 01. 11:02, kedd | Külföld
Forrás: mti

Párizs: az európaiak és szövetségeseik újabb szankciókat terveznek Moszkva ellen

Párizs: az európaiak és szövetségeseik újabb szankciókat terveznek Moszkva ellen

Az európaiak és szövetségeseik készek újabb szankciókról dönteni Oroszországgal szemben

- jelentette be hétfő este a francia elnöki hivatal a francia, az amerikai, a brit, a kanadai, a német, az olasz, a japán, a lengyel és a román vezetők videókonferenciáját követően. Az egyeztetésen részt vettek az Európai Unió és a NATO vezetői is.

"Újabb szankciók lesznek, ez prioritás, és azokról a következő napokban döntés születhet, miután sürgős, hogy az (Ukrajna ellen indított) háború árát megemeljük Vlagyimir Putyin orosz elnök számára" - közölte az Elysée-palota, hozzátéve, hogy a "különböző jelentőségű" büntetőintézkedések újabb bankokat és oligarchákat vagy magát az orosz szuverén alapot is érinthetik.

"Van még tartalék, még nagy a mozgásterünk" - vélekedett a francia elnöki hivatal Emmanuel Macron, Joe Biden, Olaf Scholz, Mario Draghi, Boris Johnson, Justin Trudeau, Andrzej Duda, Kisida Fumio, Klaus Iohannis, valamint Ursula von der Leyen, Charles Michel és Jens Stoltenberg egyeztetését követően.

"Mindez sérti az orosz érdekeket, és ára van az európai gazdaságok számára is, de annak súlyosságára való tekintettel, amit Vlagyimir Putyin művel, egyértelműen és világosan azt választottuk, hogy megnöveljük számára a háború költségeit azért, hogy érzékelje, túl nagy az ára" - mondta az elnöki forrás.

Párizs megítélése szerint "Oroszországot már aggasztja a tőke menekülése, és Vlagyimir Putyin nem számított arra, hogy a szankciók ekkora károkat okoznak".

A szövetségesek ugyanakkor tartanak attól, hogy a helyzet nagyon erősen eszkalálódhat, mégpedig a civil lakosságot érintően, és "Oroszország ellenőrzése alá vonja Ukrajna teljes területét".

"Nem elképzelhetetlen, hogy az orosz erők benyomulnak délről Ukrajnába, nagyon erősek a félelmek, hogy a civilek célpontok lesznek, ahogy már ez a helyzet Kijevben" - vélekedett az Elysée-palota.

"Súlyos szankciókat léptettünk életbe Oroszországgal szemben. Nem volt habozás. Az európaiak kollektíven és gyorsan léptek fel, nagyon határozottan" - üdvözölte a francia elnökség. "Európának felül kell vizsgálnia perspektíváit, levonva a tanulságokat egy olyan válságból, amely hosszú időre leválaszthatja Oroszországot az európai kontinens többi részéről" - tette hozzá az Elysée-palota.

Franciaország ugyanakkor óvatosan nyilatkozott Ukrajna esetleges európai uniós csatlakozásáról.

"Nem szabad olyan ígéreteket tenni, amelyeket nem tudunk betartani" - fogalmazott az elnöki forrás, felhívva a figyelmet arra a dilemmára, hogy mi fog történni, ha Oroszország elfoglalja Ukrajnát.

"Ukrajna, továbbá Moldova, a balkáni országok és Georgia számára a válasz nem feltétlenül a csatlakozás az Európai Unióhoz, amely nem eléggé felvértezett ahhoz, hogy kockázatmentesen terjeszkedjen. Fontos viszont, hogy még szolidárisabbak legyünk, és reagáljunk ezen országok vágyaira" - vélekedett a francia elnökség.

A francia gazdasági minisztérium eközben bejelentette, hogy az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei szerda délután videókonferencián vitatják meg az Oroszország elleni szankciókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 06:00, szombat | Külföld

Ferenc pápa szerint a genderideológia a mai kor egyik legnagyobb veszélye

A mai kor egyik legnagyobb veszélye a genderideológia, amely megszünteti a különbségeket férfi és nő között - mondta Ferenc pápa a Vatikánban pénteken kezdődött nemzetközi antropológiai konferencia nyitóbeszédében.

2024. Február 29. 13:56, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: a Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

A Nyugat veszélyes külpolitikai lépései és a részéről elhangzó nyilatkozatok olyan konfliktussal fenyegetnek, amely nukleáris fegyverek bevetésével és a civilizáció elpusztításával járhat

2024. Február 28. 09:15, szerda | Külföld

Brit vezérkari főnök: a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal

Az elmúlt hetek rémületkeltő nyilatkozataival és szenzációhajhász szalagcímeivel ellentétben a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal - hangsúlyozta keddi beszédében a brit fegyveres erők vezérkari főnöke.