Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. December 20. 09:25, szerda | Életmód
Forrás: MTI

OTP-felmérés: a magyarok 38 százaléka előre tesz félre a karácsonyi kiadásokra és ajándékokra

OTP-felmérés: a magyarok 38 százaléka előre tesz félre a karácsonyi kiadásokra és ajándékokra

A karácsonyi menükkel és ajándékokkal járó kiadások kigazdálkodása érdekében a 18 év feletti, bankszámlával rendelkező magyar lakosság 38 százaléka előre félretesz, ezen belül 56 százalékuk már ősszel kezdi a spórolást - derül ki az OTP Bank friss, reprezentatív felméréséből, amelyről közleményben tájékoztatták az MTI-t.

Hozzátették, hogy a válaszadók 17 százaléka a nyári hónapoktól, 9 százaléka tavasszal kezd félretenni karácsonyra. Hét százalékuk pedig már a korábbi karácsonyi időszak végétől kezdve, egész évben gyűjt az ünnepre.

A közlemény idézte Fabriczki Ritát, az OTP Bank megtakarítási termékekért és szolgáltatásokért felelős területének vezetőjét, aki elmondta: tízből négy bankolónak nincs nagyobb összegű félretett pénze.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a lakosság milyen módon igyekszik spórolni az ünnepi kiadásokon. Példaként említették, hogy a megkérdezettek 42 százaléka kimondottan akciós ajándékokat vásárol, azaz keresi az üzletekben a leárazásokat. A válaszadók 34 százaléka ár-összehasonlító oldalak segítségével szerzi be a csomagokat. Mindezek mellett a magyarok 27 százaléka azzal igyekszik mérsékelni a kiadásait, hogy a családban mindenki fejenként csak egy ajándékot kap; a válaszadók 19 százalék saját kézzel készíti a karácsonyi meglepetést, míg 3 százaléka mondta azt, hogy családon belül kisorsolják, ki kinek vegyen ajándékot.

A vizsgálat szerint a megkérdezettek 17 százaléka jelezte, hogy nem szokott spórolni a meglepetésen.

A felmérés az OTP Bank megbízásából, a Pulzus Kutatási Rendszer közreműködésével készült november 2. és 8. között. A kutatásba a 18 éven felüli, bankkártyával rendelkezők közül 1000 embert vontak be.

Fotó: Pixabay

Címkék: ajándék, karácsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.