Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2012. Január 06. 14:00, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Orbán és Simor sok mindenben egyetértett

Orbán és Simor sok mindenben egyetértett

A Simor András jegybankelnökkel való tárgyalást az MNB kezdeményezte, amelyen megállapodtunk abban, hogy a nemzeti bank mindent megtesz a növekedés ösztönzése és a forint iránti bizalom visszaszerzése érdekében.

Jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

Közös álláspontunk úgy hangzik, hogy a forintba vetett bizalom érdekében mindent megtesz a két fél – mondta Orbán. Mindenben támogatjuk a jegybankot, amelynek a felelőssége, hogy a fizetőeszközünk értékálló legyen – tette hozzá. A kormány a jövőben is támogatni fogja az MNB intézkedéseit. Miután növekedési tervet állított össze a kormány, arra kértük az MNB-t, hogy ebben vegyen részt – jelentette ki a miniszterelnök.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint arra kérték Simort, hogy azokat az eszközöket, amelyeket az EU-ban, az Egyesült Királyságban, illetve az Egyesült Államokban bevet a jegybank a gazdasági növekedés érdekében, azokat vegye számításba, és vizsgálja meg, hogy Magyarországon ezek közül mit lehetne felhasználni. „A jegybankelnök nyitott volt, és megerősítette, hogy javaslatait hamarosan megteszi.” A sokat kritizált jegybanktörvényről úgy nyilatkozott, várják az uniótól azokat a kifogásokat, amelyek szerint a tavaly év végén elfogadott törvény a közösségi jogba ütközik. „Egyelőre ilyen észrevétel nem érkezett.”

Orbán az IMF-tárgyalások kapcsán úgy nyilatkozott, hogy Fellegi Tamás több dátumot is lekötött a valutaalappal, egyelőre az Európai Bizottság részéről nincsen időpont. A miniszterelnök elmondta, hogy minél gyorsabb megegyezésre törekszenek a valutaalappal, és a védőháló birtokában ismételten a növekedés ösztönzésére lehet koncentrálni. „Azokat a pontokat is meghatároztuk, amelyek mentén külön egyeztetés nélkül is megállapodást tudunk kötni” – mondta Orbán.

Az unióban a mostani félév ugyanolyan nehéz lesz, mint a 2011-es esztendő második fele volt, de bízunk benne, hogy az azt követő növekedésnek hazánk a része lesz – hangsúlyozta Orbán.

Újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank függetlensége a kiindulópont, a kormány nem foglalkozik a betétesek pénzével, mert az a bankokra és a betétesekre tartozik. A pénteki tárgyaláson nem került szóba a nemzeti bank devizatartaléka. Orbán megjegyezte, hogy „a jegybank által kezelt devizatartalék feletti rendelkezés joga kizárólag a jegybankot illeti meg”.

A kormányfő kiemelte, a jegybanktörvényről „van egy vita”, amelyet az „Európai Unióban szokásos módon” kívánnak tisztázni az Európai Bizottság és Magyarország között. A kormány álláspontja, hogy az új jegybanktörvény megerősíti az MNB függetlenségét. „Az EKB tizenöt javaslatából tizenhárom és felet elfogadtunk, könnyen lehet, hogy ez egy európai rekord és továbbra is együttműködőek vagyunk” – fogalmazott Orbán Viktor.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 03. 17:08, péntek | Belföld

Uniós pályázati csalás miatt ítéltek el három férfit Szegeden

Egy szegedi turisztikai fejlesztés támogató uniós pályázat során elkövetett csalás miatt ítélt el első fokon három év három hónap és két év két hónap közötti börtönbüntetésre három férfit pénteken a Szegedi Törvényszék.

2021. December 03. 15:09, péntek | Belföld

Budapestre tartó repülőn tombolt egy őrjöngő, nyomoznak

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság a nyomozás utólagos elrendelését kezdeményezte a legfőbb ügyésznél annak a szerb férfinak az ügyében,

2021. December 03. 12:36, péntek | Belföld

A következő másfél hónapban minden településen lesz oltási akciónap

A következő másfél hónapban minden településen lesz oltási akciónap - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2021. December 03. 10:04, péntek | Belföld

Őrző-védő cégek vezetője ellen indult eljárás milliárdos csalás gyanúja miatt

Tizenhárom őrző-védő cég vezetője ellen indult eljárás, a gyanú szerint a vállalkozások több mint 2 milliárd forinttal károsították meg az állami költségvetést