Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. December 17. 10:52, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Orbán: Az embereknek érezni kell a minőségi változást

Orbán: Az embereknek érezni kell a minőségi változást

A polgárok államát kell megtestesíteniük a járási hivatalok vezetőinek – jelentette ki hétfőn Orbán Viktor kormányfő, amikor esküt tettek az alaptörvényre a járási hivatalok vezetői.

A budapesti eseményen Navracsics Tibor miniszter azt hangoztatta: a nemzeti érdekeket szem előtt tartva, pártérdekekre való tekintet nélkül kell az államot működtetni.

A járási hivatalok vezetőinek a polgárok államát kell megtestesíteniük, ők lesznek „az állam emberei” – mondta Orbán a hivatalvezetők hétfői kinevezési ünnepségén, Budapesten. A január 1-jével létrejövő járási – a fővárosban a kerületi – hivatalok lesznek azok a pontok, ahol az emberek a leggyakrabban találkoznak majd az állammal, ezért nagy felelősség hárul e hivatalokra és vezetőikre – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter (b2) jelenlétében ünnepélyesen esküt tesznek az újonnan kinevezett járási hivatalvezetők a budapesti Millenáris Teátrumban. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A hivatalvezetőkön múlik, hogy az emberek valóban úgy érezzék, minőségi változás történt a közigazgatásban, és az újjászervezett magyar állam képes betölteni a 21. században tőle elvárt funkciókat – mondta. A minőségi változást abban is meg kell mutatniuk, hogy mindig szem előtt tartják: nem az emberek vannak a közhivatalokért, hanem fordítva – tette hozzá Orbán.



Kétharmaduk jogász

Január 1-jével 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatal jön létre. A kinevezettek közül tizenegyen polgármesterek – nekik összeférhetetlenség miatt le kell majd mondaniuk –, heten pedig országgyűlési képviselők, akik mandátumukat a következő parlamenti választásig megőrizhetik.

A 198 járási hivatalból háromnak – Békés megyében a békésinek, Csongrád megyében a kistelekinek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyíregyházinak – egyelőre csak megbízott vezetője lesz. Az MTI úgy tudja, a hivatalvezetők közül minden második nő, kétharmaduk jogász, átlagosan 12 év közigazgatási gyakorlattal rendelkeznek, többségük jegyző vagy aljegyző.

Navracsics: A közjót kell szolgálni

Navracsics szerint a most kinevezett járási vezetőknek minden igyekezetükkel azon kell lenniük, hogy a polgárokat, a közjót szolgálják, saját karrierszempontjaikat, saját érdekeiket a közérdekeknek rendeljék alá, és hitelesen szolgálják hazájukat. A miniszter elmondta, a januártól működő járási rendszerrel az államreform, a közigazgatási reform harmadik szakasza kezdődik meg. Utalt arra, hogy a reform 2010-ben a központi államigazgatással kezdődött, majd a kormányhivatalok megalakulásával folytatódott, és a most kialakított járási hivatalokkal válik teljessé.

A korábban kinevezett kormánymegbízottak és a megyei kormányhivatalok vezetői jó példát mutattak már az elmúlt időszakban arra, hogy miként lehet az államot a nemzet érdekeinek szem előtt tartásával működtetni – hangsúlyozta Navracsics.

Hatékonyságnövelés

A kabinet több mint egy éve határozott a járások kialakításáról a közigazgatás átalakításának részeként. Így harminc évvel a járási rendszer megszüntetése után új szervezeti rendben és új céllal 2013. január 1-jével ismét létrejönnek a járási hivatalok, melyekhez a többi között gyámügyekkel, bizonyos szociális és gyermekvédelmi, családtámogatási, köznevelési és szabálysértési ügyekkel, valamint állat-egészségügyi feladatokkal lehet majd fordulni.

„A cél olyan modernkori járások kialakítása, amelyek hozzájárulnak a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel, hatékonyabban és ügyfélközpontúan működő területi közigazgatás létrejöttéhez” – olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára