Városlista
2021. augusztus 4, szerda - Domonkos

Hírek

2013. Október 13. 09:04, vasárnap | Külföld
Forrás: MNO

Orbán: A kommunisták utódai ott ülnek Brüsszelben

Orbán: A kommunisták utódai ott ülnek Brüsszelben

Orbán szerint a ravasz kommunisták olyan sokáig voltak Európában, hogy átmenthették a hatalmukat, és összeházasodtak a szélsőliberálisokkal. A kormányfő a The Telegraphnak adott interjút.

Orbán Viktor a The Telegraph című tekintélyes brit konzervatív napilapnak adott interjút, amely az újság netes kiadásában jelent meg szombaton. A miniszterelnök kijelentette: sokkal fontosabb, mint valaha, hogy „önállóan megálljunk a saját lábunkon”.

Az interjú elején Orbán a rendszerváltozás körüli évekről és az oxfordi tanulmányi félévről beszélt, később történelmi fejtegetésekbe bocsátkozott. Szerinte kétszáz évig arra törekedtek a magyarok, hogy szorosabbra fonják a köteléket Európával, mondván ez a felzárkózás kulcsa. A válság után azonban Orbán ebben már kevésbé hisz, függetlenként az EU tagállamai sikeresebbek lennének. A cikk Orbánt David Cameron szövetségeseként állítja be abban, hogy megállítsák a nemzeti függetlenséget felfaló Brüsszelt. Az interjút készítő tudósító, Charles Moore szerint a magyar kormányfő támogatja a brit miniszterelnök törekvéseit az európai szabályok módosítására. Moore idézete szerint Orbán Viktor kijelentette, hogy „végső soron egy új alapszerződésre lesz szükségünk”

Nagy-Britanniával ellentétben a magyar miniszterelnök nem tudja kizárni Magyarország euróövezeti csatlakozását, de a napilap idézete szerint nem is sürgeti. Hozzátette: meggyőződése szerint addig nem szabad belépni a valutaunióba, amíg a magyar GDP-érték el nem éri a jelenlegi tagországok hazai össztermékének 90 százalékát.

Kommunisták és szélsőliberálisok frigye

Szerinte olyan sokáig voltak itt a kommunisták, hogy a ravasz vezetők átmenthették a hatalmukat, s rokonsági kapcsolat van a ’68-asok és a kommunisták között, ez pedig már látható a brüsszeli bürokráciában és a sajtóban is. Azt mondja: a kommunizmus örökösei „összeházasodtak” a szélsőliberálisokkal.

Orbán Viktor véleménye szerint Európa problémáinak gyökere az a tény, hogy „a kommunisták soha nem szenvedtek teljes vereséget”. A kommunizmusnak mint ideológiának „nincs üzenete a jövő számára”, ám a nácizmustól eltérően olyan sokáig dominált, hogy vezetői, akik „nem voltak ostobák”, egész kultúrát teremtettek, amely fenntartotta hatalmukat. Az irigységet tették életérzéssé, emellett „belenevelték” az emberekbe azt a hitet, hogy „bármilyen személyes erőfeszítés nélkül is jogosultak” juttatásokra. Magyarországon a kommunizmus szándékosan lerombolta a személyes felelősségvállalást, és ez összezúzta a középosztályt – mondta a brit lapnak a magyar miniszterelnök.

A kormányfő az interjúban leszögezi, szörnyen szomorú lenne, ha a nemzeti identitástól vagy a családtól meg kellene szabadulni, ez nem volna szabadság. Megfogalmazása szerint a kontinensen több helyütt már úgy gondolják, hogy nem szabad a fiúkat fiúkként, a lányokat lányokként felnevelni.

Orbán szerint bal- és jobboldalon is van Magyarországon 15 százaléknyi szélsőséges: ez több, mint amennyit nyugodtan lehetne szemlélni, de messze nem az emberek többsége.

Orbán pénteken

A miniszterelnök pénteken a Demokratikus Centrumpártok Internacionáléja (CDI) – ma is használt korábbi nevén Kereszténydemokrata Internacionálé – budapesti konferenciáján is szót ejtett Európa helyzetéről. Úgy vélekedett, a munka és az imádság együttes megtagadása a kontinens meggyengülésének fő oka. A tanácskozáson felszólaló európai politikusok egy, a mostaninál erősebb, együttműködőbb Európát sürgettek.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Augusztus 03. 18:12, kedd | Külföld

Jövő év végére működésbe léphet az európai uniós utasregisztrációs rendszer

Jövő év végére működésbe léphet az európai uniós utasregisztrációs rendszer (ETIAS),

2021. Augusztus 03. 14:00, kedd | Külföld

Ritkán okozott mellékhatást a vakcina a több millió beoltott amerikai tinédzser körében

Ritka a mellékhatás azon több millió 12-17 éves amerikai fiatal körében, akiket beoltottak a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával.

2021. Augusztus 03. 10:10, kedd | Külföld

Vuhanban is ismét megjelent a koronavírus

A koronavírus-járvány legelső gócaként ismert közép-kínai Vuhanban is ismét megjelent a vírus, ezért a helyi hatóságok kedden elrendelték a teljes lakosság tesztelését - írta a Global Times című kínai lap.

2021. Augusztus 03. 09:52, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 198,9 millió, a halálos áldozatoké 4,235 millió a világon

A világon 198 891 340 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 235 449 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.