Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 13. 14:27, péntek | Sport
Forrás: mno.hu - Fotó: VGL Photography

Olimpiai kvótát hozott a rózsaszínű kabaladressz

Olimpiai kvótát hozott a rózsaszínű kabaladressz

Hidvégi Vid után Böczögő Dorina is ötkarikás kvótát szerzett a torna sportág londoni tesztversenyén, így tizenkilenc évesen már második olimpiájára vívta ki a részvételt.

A lólengésben kétszeres világbajnok Berki Krisztiánnal együtt – aki már a tavaly októberi, tokiói vb-n begyűjtötte a kvótát – három magyar szertornász lesz ott az olimpián, amire legutóbb a 2000-es sydney-i játékokon volt példa.

Az olimpiai tesztversenyen a női egyéni összetettben a teljes mezőnyt, kilencvenhat indulót figyelembe véve Böczögő Dorina a 29., Gombás Laura a 66. helyen végzett, de a kvalifikációs szabályrendszer alapján Magyarország csak egy kvótához juthatott. Mivel az olaszok, a kanadaiak, a franciák és a brazilok csapatban is kijutottak az ötkarikás játékokra, Böczögő elől tizenkét versenyzőt – négy olaszt, három-három kanadait és brazilt, két franciát – azonnal kihúzhattunk a sorból, és azon nemzetek tornászait is, aki a vb-n már csapatkvótát, vagy a csapatverseny eredménye alapján egyéni helyeket szereztek. Így Böczögő Dorina valójában a nyolcadik helyen zárt, ami bőven elég volt a londoni szereplés kivívásához.

– Amikor beléptem csarnokba, még eléggé izgultam, de már közel sem annyira, mint előző éjjel. Bevallom, akkor alig tudtam elaludni… Szerencsére talajon kezdtem, ami a legkevésbé rizikós szer, és mivel nagyon jól sikerült a gyakorlatom, rögtön meg is nyugodtam. Ezután ugrásban biztosra mentem, már csak azért is, mert még itthon volt némi gondom a bokámmal. Ezért a nehezebb ugrásomat most nem vállaltam be, inkább a könnyebbet választottam. A korláttól picit féltem, mert előtte a leugrás nem igazán ment, de most ez is szépen sikerült, és így a gerendára már abszolút felszabadultan mehettem fel. És ezt is kipipálhattam. Abban a rózsaszínű dresszemben versenyeztem, ami Európa-bajnokságon már hozott szerencsét, ezért is vettem fel, és jó választásnak bizonyult! Nagyon boldog vagyok, hogy Peking után kijutottam a londoni olimpiára is, és most már merek is vásárolni valamilyen itteni ötkarikás relikviát. A csarnokban már árulják az olimpiai emblémás pólókat és az ajándéktárgyakat, amíg itt vagyok, valamit biztosan kinézek! – mondta el érdeklődésünkre Böczögő Dorina.

A békéscsabai tornásznő egyébként a könnyebb ugrására 13,733-as pontszámot kapott, amivel a tesztversenyen a szer nyolcas döntőjébe is bekerült volna, vagyis ez sem volt egyszerű produkció. Ám aki a finálét is megcélozta, annak két ugrást kellett bemutatnia, és a két pontszám átlaga számított. A férfiaknál Hidvégi Vid lólengésben bejutott a csütörtök esti döntőbe.

Altorjai Sándor, a hazai tornaszövetség főtitkára a tesztverseny legfontosabb történései után a következőképpen értékelt:

– Előzetesen tisztában voltunk azzal, arra nagyon kevés esélyünk van, hogy csapatban kvótát szerezzünk az olimpiára. Így igazából azt irányozhattuk elő, hogy Berki Krisztián már a vb-ről jusson ki a játékokra, s utána még a fiúknál és a lányoknál is szerezzünk egy helyet. S mivel ez összejött, százszázalékos a mérlegünk. Egyúttal kijelenthetjük, hogy a három versenyzőnk közül az olimpián kettő egyértelműen esélyes a döntőbe jutásra, s egyikük az aranyéremre is. Ha a sportág keresztmetszetét nézzük a világban, akkor azt látjuk, hogy rendkívüli módon megnövekedett a jó tornászok és az erős nemzetek száma. Ki gondolta volna pár éve, hogy a nőknél guatemalai versenyzővel is számolnunk kell, a belgák pedig a csapatkvótáért is harcolnak?! Úgy gondolom, hogy a lehetőségeinkhez képest kihoztuk magunkból a maximumot, és bízunk benne, hogy a tesztversenyen a ritmikus gimnasztikázók között Vass Dóra is megszerzi a kvótát. Ha a Magyar Torna Szövetség részéről négy versenyző indulhatna az olimpián, akkor aztán igazán elégedettek lehetnénk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.